Полицейското насилие при протестите трябва да се упражнява пропорционално на

...
Полицейското насилие при протестите трябва да се упражнява пропорционално на
Коментари Харесай

ЕК: Следим събитията в България

Полицейското принуждение при митингите би трябвало да се упражнява съразмерно на дейностите на протестиращите. Това съобщи представителят на Европейската комисия Кристиян Виганд в отговор на въпрос за дейностите на органите на реда в София нощес.

,,Комисията е наясно за митингите в България и продължава да следи обстановката от близко. Винаги ясно сме заявявали, че мирните демонстрации са главно право във всяка демократична страна и ние го подкрепяме'', уточни още Виганд.

Макар националните управляващи да са виновни за използването на законните дейности, всяка приложимост на мощ би трябвало да се ползва съразмерно на дейностите на протестиращите, безапелационен бе представителят на Европейска комисия пред БНР.

Той акцентира, че Комисията е в непрекъснат контакт с българските управляващи и посланието е предадено. Вчера по време на митинга на пл. „ Независимост “ се стигна до ескалация на напрежение и конфликти сред стачкуващи и униформени.

Полицаите реагираха, откакто в продължение на час бяха замеряни с бомбички, павета, стъклени бутилки и други тежки предмети. Общо 126 души са били задържани през вчерашния ден за противообществени прояви.

Десетки са ранените, както от страна на силите на реда, по този начин и от протестиращите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР