Полицейски операции са в ход тази сутрин във Франция срещу

...
Полицейски операции са в ход тази сутрин във Франция срещу
Коментари Харесай

Десетки арести във Франция след убийството на учителя по история

Полицейски интервенции са в ход тази заран във Франция против " десетки лица " с ислямистки възгледи, разгласи министърът на вътрешните работи на страната Жералд Дарманен, съобщи Франс прес. Започнати са 84 следствия за втълпяване на ненавист в интернет след убийството и са осъществени арести, добави министърът. Това става откакто в петък в парижко предградие 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, атакува 47-годишен преподавател по история Самуел Пати покрай учебното заведение, в което преподавал и който при полемика за свободата на словото посочил в клас подигравка на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши пристигнали на място служители на реда и беше убит.

" Те явно са издали фатва против преподавателя ", съобщи Дарманен по радио " Юроп 1 ", имайки поради обвинените, които са в ареста. Дарманен сподели, че се проверяват интернет изявления на хора, подкрепили дейностите на килъра.

Необходимо е да продължим дейната работа по премахване на омразата в обществените мрежи, акцентира министърът. Днес е учител, на следващия ден ще е служител на реда, вдругиден - публицист, предизвести Дарманен.

В неделя в огромните градове в страната се организираха демонстрации в взаимност с починалия преподавател, в които присъединяване взеха десетки хиляди души.

Разследването е предоставено на френската       антитерористична прокуратура. Президентът Еманюел Макрон назова станалото терористичен акт.

По последни данни на полицията в хода на следствието към този момент са арестувани 11 души.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР