Полицаят, прострелял 18-годишен заподозрян за обир в София, лично го

...
Полицаят, прострелял 18-годишен заподозрян за обир в София, лично го
Коментари Харесай

Полицаят, прострелял заподозрян за обир в София, лично го е закарал до болницата

Полицаят, прострелял 18-годишен обвинен за грабеж в София, персонално го е закарал с патрулния автомобил до болница. Това заяви на брифинг шефът на Столична дирекция на вътрешните работи Любомир Николов. Той и заместител градският прокурор на София Христо Кръстев дадоха детайлности към случая.
След като се получат резултати от експертизите ще се разбере дали служителят на Министерство на вътрешните работи ще бъде притеглен като обвинен - опциите са от неизбежна защита презпревишаване на рамките на неизебжна защита през професионална несъобразителност до възможна предумисъл за убиийство.
От Министерство на вътрешните работи незабавно са подали сигнал до прокуратурата за случая, разясни Кръстев. Следователи са направили оглед на местопроизшествието. Иззети са 3 гилзи, материални доказателства от патрулния автомобил, както и униформите на служителите на реда. Извършено е освидетелстване на двама от чиновниците. В наличието на следовател е осъществен и тест за алкохол и опиати на служителите на реда, като резултатите са негативни. Взета е и кръвна проба от служителя на реда, прострелял момчето.
Разпитани са жена свидетел, както и двамата други младежи, взели участие в грабежа. Те са малолетни, само че и остарели познайници на полицията. Установено е, че са направили голям брой грабежи в региона на престрелката, уточни Любомир Николов. Прокурор Кръстев добави, че те към този момент са привлечени като обвинени и в границите на днешния ден СГП ще внесе мярката им за неотклонение в съда.
Директорът на Столична дирекция на вътрешните работи даде повече детайлности за преследването. В нощта на 17 против 18 септември в Четвърто районно управление (на МВР) в столицата две девойки подават сигнал за обир на телефон 112. Те били нападнати от трима непознати, очевидно към 18-годишни, облечени със суичери и маски на лицето.
Незабавно на мястото е изпратен полицейски екип. По-късно, към 5:30 часа, постъпва сигнал от защита на търговски обект на бул. " Черни връх ", че три лица прескачат оградата и се отдръпват към кръговото на зоологическата градина.
Органите на реда търсят лицата и откриват, че са същите от сигнала за обир по-рано. Заподозрените влизат в рейс 120, който стопира поради подадения полицейски сигнал. Тогава тримата младежи пробват да избягат.
" След дейностите на Министерство на вътрешните работи са открити едно лице в рейса и двама, които се пробват да избягат. В този миг единият от служителите на реда потегля след двамата бягащи и на няколко пъти извиква " Стой, полиция! Ще изстрелвам! ". Лицата не се преценяват с командата, служителят създава два контролни изстрела, същото е доказано и от очевидци, след което и изстрел по едното от бягащите лица ", сподели Любомир Николов.
Когато вижда, че е ранил момчето и няма време да се чака кола за спешна помощ, служителят на реда го е превозил с патрулния автомобил до болница " Токуда ". След намесата на лекарските екипи се открива, че младежът е умрял.
" Искам да заявя, че полицейският чиновник, създал изстрела, е безукорен, със 7 години стаж в системата, на 33 години, неведнъж награждаван, в това число от министри ", съобщи Николов.
Пред Българска национална телевизия някогашният ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи проф. Любомир Тимчев изясни, че законът разрешава на служителите на реда да стрелят по обвинени след непокорство или оказване на опозиция. При по този начин настоящата норма няма никакво значение дали младежът е бил въоръжен или не, а дали прави или е направил закононарушение и дали оказва опозиция.
БНТ>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР