Полицаите приемат със смесени чувства заявката, която дадоха от Министерство

...
Полицаите приемат със смесени чувства заявката, която дадоха от Министерство
Коментари Харесай

МВР синдикатът притеснен от претупване на новото обучение заради полицейското насилие

Полицаите одобряват със смесени усеща поръчката, която дадоха от Министерство на вътрешните работи (МВР) за образование на служителите на реда и бъдещите органи на реда по нови способи и критерии. Целта - да се избегне полицейското принуждение - такова, каквото се твърди, че е демонстрирано по време на митинга против Българския футболен съюз (БФС) и при гонката в Стара Загора, при която почина 58-годишният Пламен Пенев.

News.bg беседва с Генади Тенев от Синдикалната федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, който изясни, че би трябвало да се проведат ефикасни дейности по образования на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а не официални, каквито се правили до сегашния миг. Пише се официално, че се правят образования, изписва се писмено, че се прави образование, само че такова образование действително не се прави, уточни той. И даде забавен образец - с по този начин наречените шипове за прекъсване на коли. При показното по какъв начин се стопира автомобил в придвижване с шипове, наредили служителите на реда в една редица, създали сценката и по-късно управлението на Министерство на вътрешните работи написало, че всички чиновници са минали образованието. Това не е никакво образование, а образование е като се пипне, като служителите на реда сами видят и схванат по какъв начин да работят и да придобият умения с съответното помощното средство - това е образование, което би трябвало да се прави редовно, а не веднъж в годината или на 15 години, разкритикува Тенев поръчките на вътрешното ведомство за справяне с полицейското принуждение.

Генади Тенев уточни, че със Закона за Министерство на вътрешните работи има написани разпореждания и издадена специфична подзаконова нормативна база, която е обвързвана с професионалното образование на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. По-важният въпрос е до каква степен инстинктивно се водят такива образования, а не официално и на хартия да се вършат, добави той.

Според Тенев боди камерите (като едно от предложенията за изобретение при образованието на служителите на реда при нови критерии) ще оказват помощ на служителите на реда дотолкоз, доколкото да се документират дейности на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Въпросът е до каква степен ще са ефикасни боди камерите и до каква степен чиновниците ще са готови да боравят с тях.

Той посочи, че каквото и да се направи, образованието на служителите на реда поддава системата и ценностната система в страната. Това има обществото като материал и това влиза в системата на Министерство на вътрешните работи, до момента в който подборът на служителите на реда зависи от самата система, защото на по-късен стадий се демонстрират куриозни случаи. Изчистването на самото Министерство на вътрешните работи би трябвало е на по-високо равнище и по-ефективно, настоя Тенев.

От Синдиката на Министерство на вътрешните работи нямат статистика какъв брой служители на реда са надвишили пълномощията си през предходната година, само че имат противоположната - какъв брой чиновници са потърпевши при осъществяване на професионалните си отговорностите. Над 500 служители на реда са потърпевши за последните 5 години по разнообразни аргументи, уточни Тенев.

Отношението на обществото също остава нерешително към полицията - когато има персонален или публичен интерес, хората били удовлетворени от служителите на реда, само че когато се наложи да упражнят правата си, тогава служителите на реда били недолюбвани.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР