Полицаите настояват за 10% увеличение на заплатите, обявиха стачна готовност.

...
Полицаите настояват за 10% увеличение на заплатите, обявиха стачна готовност.
Коментари Харесай

Емануил Йорданов: За МВР се сещат, когато има тежък проблем, на служителите в МВР се гледа като на чужди деца

Полицаите упорстват за 10% нарастване на заплатите, оповестиха протестна подготвеност. " Подобни претенции на служителите на реда има доста от дълго време. През 2009 година на власт пристигна една партия, която е основана от някогашни чиновници на Министерство на вътрешните работи. Вместо тази партия да огледа с лице към служителите на реда и техните проблеми, се оказа, че най-тежките митинги на служители на реда са в трите мандата на това ръководство. Нещата получиха много противен тип и всичко това продължава ", коментира бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов в " Денят ON AIR ".

По негови думи сме изправени против един абсурд.

" Ако сега се усилят заплатите на служителите на реда, доста хора ще кажат докога ще се изливат пари в това министерство, това е вода в пясъка. А когато има проблем, който е обвързван с работата на Министерство на вътрешните работи, се появяват други, които споделят, няма ли да се дадат пари на това министерство, няма ли да се попълнят щатове, да се усили числеността на гранична полиция? ", попита Йорданов.

Според него би трябвало да се работи поредно, а правителството да бъде обърнато с лице към Министерство на вътрешните работи.  " Виждате какво се случва във Франция. Един зле квалифициран служител на реда реагира несъответстващо в сериозна обстановка и сега Франция гори ", даде пример някогашният министър.

" Ние вървим след събития, а не преди тях. Никога не се мисли за това, което може да се случи в бъдеще. Чакаме да се случи проблем, шуми се към него 3 дни и след това се не помни ", сподели Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Според него една дирекция на Министерство на вътрешните работи би трябвало да бъде прегледана човек по човек, а средствата за служителите на реда би трябвало да се усилят, само че няма от кое място. " За Министерство на вътрешните работи се сещат, когато има тежък проблем, през останалото време на чиновниците в Министерство на вътрешните работи се гледа като на непознати деца ", съобщи Йорданов.

" В края на моя мандат МВР сключи договорка с една огромна компания, ставаше въпрос за първокласен автомобил, платен непосредствено от производител евтино, като към нея влизаше цялостно полицейско съоръжение на автомобила. Схемата на договорката позволяваше за 4 години да бъде сменен целият авто парк на Министерство на вътрешните работи. В същото време, когато отпаднахме от власт, един неизвестен заместник-министър в МВР направи всичко възможно да приключи тази договорка и тя беше прекъсната. После започнаха да се купуват дребни количества на по-високи цени. Тогавашният основен прокурор потегли да ме проверява за една извънредно преференциална договорка, за жалост, провалена ", разказа бившият министър на вътрешните работи.

Запитан какво се случва с основния прокурор, той отговори, че " когато един човек заема длъжността на основния прокурор, въпреки че не се води титуляр, е напълно обикновено неговият избор да бъде осъществен от органа, който избира основния прокурор, а това е Пленумът на Висшия правосъден съвет. В последна сметка съдът ще се произнесе по настояването и решението на съда би трябвало да се извърши такова, каквото е ", сподели Йорданов.

" Когато се вземат решение толкоз значими въпроси, хората, които взимат присъединяване във взимане на решението, залагат имената си и престижа си. Би трябвало първо да се избере нов Висш съдебен съвет и той да избере основен прокурор, в случай че не бъде спряна процедурата ", разяснява още той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР