Полицаите Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-то районно,

...
Полицаите Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-то районно,
Коментари Харесай

Двама полицаи са с обвинения за чадър над Димитър Любенов, който уби французин в катастрофа на Околовръстното

Полицаите Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-то районно, които са ескортирали Димитър Любенов преди злополуката на Околовръстното, при която почина французин, към този момент са обвинени. Малински е упрекнат за приемане на рушвет.

Обвиненията са повдигнати в този момент, тъй като следствието против двамата служители на реда, почнало в края на септември, е завършило. Разследващите са избрали тактиката да издигнат обвинявания, когато са събрани всички доказателства и остава единствено внасянето на обвинителен акт в съда. Иначе обвиняванията за Малински са три, едното е за приемане на 200 лв. от Димитър Любенов с претекста: " с цел да се почерпи ". Другите две са в съучастничество с Любка Гечева, несъблюдение на служебни отговорности, т.е. оставили са очевидно пияния Любенов да кара автомобила си, вместо да го задържат и третото - не са оказали помощ на потърпевшите в злополуката, на която са станали очевидци.

Разследването на двамата служители на реда стартира единствено четири дни след злополуката, когато излиза наяве, че двамата са ескортирали автомобила, каран от пияния и дрогиран Димитър Любенов. Наблюдаващият прокурор го разпорежда на следовател от следствения отдел на Софийската градска прокуратура, а доказателствата против двамата са събрани за по-малко от три месеца.

" Двамата полицейски чиновници са направили закононарушения по работа. Полицейският чиновник Г.М е притеглен в качеството на обвинен за три закононарушения. Първото закононарушение е рушвет, а точно, че е приел сумата от 200 лв. от страна на обвинения по досъдебното произвеждане за ПТП-то ", съобщи Христо Кръстев, заместител градски прокурор на София.

Срещу тази сума Георги Малински не е тествал за алкохол и опиати очевидно пияния Димитър Любенов и е приел уговорката дружно с колежката си Любка Гечева да го ескортират с полицейския автомобил до дома му. Именно неизпълнението на служебните отговорности от страна на Малински и Гечева да задържат Любенова е закононарушението, което двамата униформени са направили в съучастничество.

" След като са го спряли и са го видели, че е във очевидно нетрезво положение е трябвало да го спрат да ръководи автомобила, да подхващат съответните ограничения. А що се отнася до ескортирането, аз считам, че в тази ситуация не могат да ескортират пийнал човек и е нарушаване на служебните им отговорности да го пазят, с цел да ръководи той под въздействието на алкохол и да се стигне до злополуката ", съобщи Илиана Кирилова, градски прокурор на София.

Събрани са доказателства, че служителите на реда Георги Малински и Любка Гечева са станали очевидци на злополука, само че нито са уведомили за случая дежурните в 6-то районно, нито Спешна помощ, нито са оказали помощ на потърпевшите, каквото обвързване имат.

Полицаят Георги Малински е дал своя телефон и с позволение на съда е прегледано наличието, направена е и експертиза. Няма данни той да се е познавал с Димитър Любенов, не са открити контакти сред двамата. Полицайката Любка Гечева, обаче има телефон от особена марка и той не може да бъде прегледан, без да се даде кода за достъп. Тя е отказала да го даде и по този начин данните, че Гечева има връзки с Любенов не могат да бъдат доказани, само че и не могат да бъдат отхвърлени. Можем да предположим, че тя има какво да крие.

Двамата са отстранени от работа още със започването на следствието против тях. Има формирани дисциплинарни производства, съгласно наша информация се чака те да приключат до края на годината, тъй че евентуално в последния работен ден на декември ще разберем техните санкции.

Кога ще завърши следствието на самата злополука, породена от Любенов?

Трудно е да предвиждаме. Новината е, че брачната половинка на умрелия французин към този момент е в родината си, положението ѝ се е подобрило и може да бъде разпитана. Издадена е Езропейска заповед за разсдване, която е изпратена във Франция, с цел да бъдат взети нейните показания и изпратени на прокуратурата у нас. От Франция са изискани и всички медицински документи за нейните контузии, с цел да може да се направи експертиза, която да каже с акуратност дали нараняванита са междинни или тежки. Това е значимо, с цел да се уточни и обвиняването против Димитър Любенов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР