Полицаите и пожарникарите не се разбраха с властта за заплатите.

...
Полицаите и пожарникарите не се разбраха с властта за заплатите.
Коментари Харесай

Кабинетът отряза полицаи и пожарникари за заплатите им

Полицаите и пожарникарите не се схванаха с властта за заплатите. Това стана ясно от изказванията на браншовите организации след извършена среща през днешния ден в Министерски съвет. Пред медиите излязоха единствено някои от синдикалистите, други подминаха микрофоните и публицистите. На брифинга не участва и нито един представител на държавното управление.

Това, което през днешния ден чухме от премиера, дава някакви очаквания за бъдещето, само че отговори приходите в сегашното не чухме. Това заключи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подсети, че преди 10 години в Министерство на вътрешните работи и имало 62 000 чиновници, а сега чиновниците в Министерство на вътрешните работи са към 49 000. Исканията на сътрудниците са тъкмо такива - да се понижи администрацията и да усили състава, който е на терен, като не става въпрос дали са пожарникари или служители на реда, посочи Димитров.

" Това, което сподели министър председателят е, че от другата седмица персонално вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, дружно с министър Рашков и с анализаторите, които са отвън Министерство на вътрешните работи, влизат във вътрешното ведомство , да се направи самостоятелна оценка на дирекциите, които са по 15 години там. Това е нещото, което за мен е най-ценното от днешната среща и за малко време да се даде справедлива картина какво е положението сега и какво би трябвало да се направи. " Тази обърната пирамида - доста началници, малко реализатори да стане противоположното ", настоя президентът на КНСБ.

Няма ангажимент за нарастване на заплатите, вероятно това ще се случи с актуализацията. Най-вероятно при приемането на бюджета ще има протестиращи хора, които да показват настояванията си. Други федерации на КНСБ обмислят да покажат на народните представители за какво стачкуват, като в това няма нищо политическо, митингите са единствено за приходите.

Ситуацията с която излизат синдикатите от Министерски съвет, заяви ръководителят на Синдикат " Огнеборец " Венцислав Станков , който съобщи, че въпреки всичко среща схващане от страна на държавното управление.

Председателят на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР) Илия Кузманов съобщи, че няма разделяне сред синдикатите , само че очевидно имат проблеми с връзката между тях. Срещата с премиера била доста човешка, все пак настояванията на СФСМВР за 20% нарастване на заплатите не са били задоволени. Няма никаква друга цифра, върху която да се разсъждава, никаква друга опция или оферти, с цел да се прекратят митингите. СФСМВР ще продължат с митингите, като най-вероятно те ще бъдат в началото районни, закани се Кузманов.

Във втората точка СФСМВР са получили уверението и на премиера, че ще вземат участие в промяната на Министерство на вътрешните работи със период до 60 дни. " Ако след 60 дни още веднъж сме в същата позиция, той сподели, че ще понесе своята персонална отговорност за това ", посочи Кузманов.

" Премиерът подсигурява, че ще участваме в това, което се случва в Министерство на вътрешните работи, което до сегашния миг не беше реалност ", сподели Кузманов. Обикновено промяна се прави от управлението на Министерство на вътрешните работи, само че до сегашния миг синдикатите не са получили такива оферти нито обществено, нито публично.

Това, което министър председателят Кирил Петков заречен на синдикатите, е при почналите промени и разбор за активността на Министерство на вътрешните работи и следващи промени, да бъдат включени показали на синдикалните организации и представители на Министерство на финансите. Редно е да има външни представители, които да създадат справедлив разбор на Министерство на вътрешните работи и да бъдат подхванати съответните законодателни ограничения и промени, настоя Станков.

Тепърва синдикалните организации ще обсъдят дали да има нови митинги. Рано е още да се приказва дали пожарната ще бъде извадена от Министерство на вътрешните работи или не. Засега диалозите се водят единствено на експертно равнище, посочи Станков.

Националният профсъюз на гражданската администрация в Министерство на вътрешните работи връчиха подписка на премиера, с която показват недоволството си по отношение на желанията за изваждане на Министерство на вътрешните работи болница от вътрешното ведомство. Ние настояваме за съответно лекуване на чиновниците на Министерство на вътрешните работи и следене на техния здравен статус, акцентира още Станков.

Пламен Димитров разяснява и пикантната тематика за наложителния фитнес и покриването на норматив от полицейските чиновник. Няма да има фитнес карти, а ще има уреди за съответните физически извършения и подготовка на пожарникарите и служителите на реда. Това изглеждаше малко скандално, само че няма да има някакви кой знае какви пикантни информации в тази посока, уточни Пламен Димитров.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР