Политолозите Кольо Колев и Димитър Ганев отчетоха започването на Новата

...
Политолозите Кольо Колев и Димитър Ганев отчетоха започването на Новата
Коментари Харесай

Политолози отчитат начало на Студена война

Политолозите Кольо Колев и Димитър Ганев регистрираха започването на " Новата студена война " . Пред БТВ, те разясниха шпионския скандал с отравянето на Сергей Скрипал , който докара до експулсирането на съветски дипломати по целия свят .

Смятат, че решението на премиера Борисов да привика българския дипломат в Руската федерация Бойко Коцев е добър ход . " От една страна се солидаризираме, от друга не гоним дипломати ", разяснява Кольо Колев.

" Самата тази сценка с експулсирането на посланиците наподобява безумна . Обществеността не е получила нито едно удостоверение, че това идва от Русия . Тереза Мей била споделила ", изясни Колев.

" Живеем сега с най-ниската точка на връзките сред Запада и Русия от Кубинската рецесия насам . В последните четири години светът се движи към повишение на напрежението и хората не си дават сметка какъв брой сме покрай действителен спор ", изясни Димитър Ганев.

Той разяснява, че светът се намира в доста явен преход от еднополюсен към многополюсен. " Когато минаваме от един международен ред на различен, това минава през война ", добави Ганев.

 Борисов привика посланика ни в Русия
Борисов привика посланика ни в Русия

Премиерът и дипломат Коцев разискаха случая " Скрипал "

" Отзоваването на посланика ни за съвещания на езика на дипломацията е най-слабият метод за отговор на една обстановка . Отзоваване се ползва нормално като има търкания сред две страни. Това е явно незадоволителна мярка поради отговора на главните ни съдружници в Европейски Съюз и НАТО . Предстои да забележим дали ще последва нещо по-сериозно. Засега България попада в интернационалните вести като страна, която не реагира на това, което огромна част от страните-членки на Европейски Съюз и НАТО признават за държавен тероризъм от страна на Русия ", разяснява пред НоваТВ Стефан Тафров, някогашен зам.-министър на външните работи .

" Това, че най-вероятният причинител на тази офанзива е Русия се споделя от голямо болшинство от членовете на Европейски Съюз и НАТО. Страните, които споделят този разбор на обстоятелствата, съставляват 450 милиона от 500-те милиона жители на Европейски Съюз . Там за моя изненада се оказаха и страни, които не чаках да реагират по този метод, а точно Унгария и Италия. Македония също реагира, гонейки един посланик ", разяснява Тафров.

" В момента в Европейски Съюз стават доста дълбоки промени . Голямата заплаха е България да изпадне от центъра на европейската интеграция. С сходно нерешително държание в един подобен значим миг ние безусловно не обслужваме националните си ползи. Трябва да вземем кардинална позиция ", счита някогашният зам.-министър.

 Защо са тези аналогии с Втората международна война?
Защо са тези аналогии с Втората международна война?

Трябва ли в действителност да ни вършат на деца за следващ път, пита журналистът Робърт Фиск от " Индипендънт "

" Трябва да има някаква мярка в личното изтощение и неспособност да защитиш територията си. Мисля, че този напън, който се оказва редовно, върху Европейски Съюз и други сътрудници на Англия, би трябвало да се ограничи в границите на рационалното. В английските медии България беше поставена в страните, които ще изгонят дипломати. Това е нецивилизовано и не считам, че Европейски Съюз би трябвало да взима най-пошлите черти на Варшавския контракт ", разяснява някогашният вътрешен министър Румен Петков.

Той разяснява държанието на Англия с еманация на българската сентенция " Някой ми изцапа гащите ".

" Факт е, че до Солсбъри има английска лаборатория, която създава нервнопаралитични отровни субстанции . Русия може да го е измислила, само че го създават редица страни. Вече един път английски министър председател излъга по най-циничния метод света, като сподели, че Ирак създава нуклеарни оръжия, дайте да я нападаме, с цел да ги лишим от опцията да станат опасност за света. След това същият този министър председател с половин уста се извини ", добави Петков.

" България би трябвало да престане да бъде " заедно Петко с мъжете ". Самият Европейски Съюз би трябвало да осъзнае какви са му потребностите . Ако ще имаме такива ръководители като Юнкер, които имат несъответстващо държание, и това се видя във Варна, би трябвало да се замислим дали самото управление на Европейски Съюз не ерозира европейските полезности ", добави Румен Петков.

Припомняме, нападението над Скрипал провокира изкусен скандал межу Русия и Англия. Британският министър председател Тереза Мей съобщи, че вижда Русия отговорна за отравянето , а външният министър на Англия Борис Джонсън заподозря самия съветски президент Владимир Путин като гарант на нападението.

 Русия и Съединени американски щати се упрекват за нарушение на нуклеарния контракт сред Рейгън и Горбачов
Русия и Съединени американски щати се упрекват за нарушение на нуклеарния контракт сред Рейгън и Горбачов

Договорът, подписан преди 30 години е основата за настоящия режим за надзор на въоръженията и неразпространение на нуклеарните оръжия

Припомняме, Европейската комисия ще показа през днешния ден проект за дейности за основаване на " боен Шенген ". За задачата се планува кофинансиране на десетина транснационални коридора.

Трябва да сме сигурни, че нужните инфраструктури са налице, че тунелите са използваеми, че пътищата са задоволително необятни , че мостовете могат да устоят на тежестта на превозената техника, сподели дипломатически източник. Това е отговорът на Европейска комисия на военната агресия на Русия.

 Европейски Съюз приготвя боен Шенген за войските на континента
Европейски Съюз приготвя боен Шенген за войските на континента

Най-големият скок в отбранителната политика на Европейски Съюз от десетилетия насам
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР