Политологът Живко Георгиев по принцип одобрява замразяването на депутатските заплати,

...
Политологът Живко Георгиев по принцип одобрява замразяването на депутатските заплати,
Коментари Харесай

Обедняване ще има, а то може да бъде яхнато и от ляво, и от дясно

Политологът Живко Георгиев по принцип утвърждава замразяването на депутатските заплати, само че изпитва и някои подозрения по отношение на този акт. „ Заплатата на депутатите е вързан със междинната в обществения бранш за страната. Почти съм сигурен, че в случай че имаме работеща статистика, след няколко месеца ще би трябвало да им се понижат заплатите, защото междинните ще спаднат. Така че може да се окаже, че няма доста съображение да си понижават заплатите. Бих призовал, в случай че междинната за страната падне през бъдещите тримесечия, и тяхната да падне”, разяснява той пред "Банкеръ ".

Що се отнася до това, че депутатските хонорари са замразени на равнището от декември 2019 година (малко над 3700 лева.), Георгиев означи не без подигравка, че са избрали добър интервал. „ Като цяло добре, че са ги замразили, само че първоначално. Само че да се замрази заплата, когато упованията са за напред да пада междинната за страната, тази формула може да се окаже малко цинична. Но въпреки всичко би трябвало да изчакаме да забележим какво ще се случи нататък, може пък да реагират и да си намалят”, сподели политологът.

Помолен да разяснява изявлението на Цвета Караянчева, че замразяването на заплатите е популизъм и бързата реакция на премиера, който задължи депутатите си да ги замразят, Живко Георгиев уточни: „ Премиерът не ме изненадва, че по този начин е решил. Не от някакви суперморални съображения, а според от това какви са настроенията. Все отново би трябвало да знае какви стопански страхове изпитват огромна част от българите и не без съображение. А Цвета Караянчева явно не е политик, който е в час с настройките и публичните упования. С една дума – не ме изненадва, че има такова заледяване. Може да се спори дали е направено на подобаваща база”.

По мотив ограниченията, които държавното управление взема в битката с ковид, политологът разяснява, че здравните ограничения се движат по логаритъма, който предлага СЗО. А той е някакъв опит да се откри компромис сред здравни и стопански опасности. „ Мен персонално нещо малко ме смущава за какво не вършат задоволително проби. Имам възприятието, че вършат по-малко проби, в сравнение с би било потребно. Така че здравните ограничения са почти добре. Икономическите няма да са задоволителни. Но може би и подобен запас имаме. Едва ли можем да се мерим със Съединени американски щати, Китай или дори Русия”, счита Георгиев.

Той чака да има тежка икономическа рецесия, откакто излезем от рецесията с ковид. „ То не е въпрос на някакво персонално мнение, виждам прогнозите на аналитици за международната стопанска система. Българската стопанска система е задоволително отворена и подвластна от международните трендове, тъй че тук може би по-силно ще се отрази. Първо, тъй като експортната ни ориентировка е обвързана съществено с Европейски Съюз, който ще е в тежка застоялост. Второ, туризмът, който е въпреки всичко важен за нас бранш, ще е доста тежко ударен. Няма бранш, който да е в добра кондиция. Ще нарасне и безработицата”, е мнението на политолога.

Попитан дали ще има ли разбъркване на политическите пластове в резултат на рецесията, той отговори: „ Нека първо да забележим по кое време и в каква кондиция ще излезем. Сто на 100 ще има разбърквания, само че сега никой не може да каже, няма и естествени социологически проучвания, не могат да се вършат. Телефонните и онлайн са непредставителни. Но във всички случаи ще има разбърквания и то на всички места, освен в България. Но в друга посока – някъде ще избият наляво, някъде на към дясно-популисткото, някъде към националистичиски прояви.”

Що се отнася до нашата страна, е рано да се каже. След месец-два евентуално ще има по-голяма изясненост. „ Ще има обедняване. Но обедняването може добре да бъде яхнато и от ляво, и от дясно. Това се вижда и в европейското пространство, и в Латинска Америка”, уточни Живко Георгиев. По думите му настоящето ръководство ще се разклати, в случай че има кой да го разклати. „ То така и така не е кой знае какъв брой устойчиво, само че дали ще има съответни на новите действителности политически съперници, това следва да видим”, приключи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР