Политологът Христо Панчугов коментира предстоящия вот на недоверие срещу правителството.Наблюдавайки

...
Политологът Христо Панчугов коментира предстоящия вот на недоверие срещу правителството.Наблюдавайки
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Този вот на недоверие беше излишен

Политологът Христо Панчугов разяснява идния избор на съмнение против държавното управление.

" Наблюдавайки болшинството, което смъкна ръководителя на парламента Никола Минчев, този избор на съмнение може и да мине. Подкрепата за ръководещата коалиция е прекомерно несигурна и по тази причина точни прогнози все още не може да се създадат.

Обществените настроения са мощно изострени около промяната на ръководителя на Народното събрание, а тя беше чиста проба възмездие. Общественият напън може да окаже мощно въздействие върху депутатите, а падащият кворум може да спомогне за минаването на вота. Затова е мъчно да се вършат предварителни прогнози ", сподели Панчугов за Novini.bg.

" Но това няма да е последният тест пред ръководещата коалиция. Проблемите занапред предстоят – гласоподаване на министри, предлагането на нови за идващ кабинет, на основата на нова управническа коалиция и в същото време всяко едно политическо решение, което се взема отсега нататък, ще бъде подлагано на тест от болшинствата.

Първостепенен въпрос е, дали ръководещото болшинство ще успее да формулира ясна политическа идея за дълготраен проект, което наподобява все по-малко евентуално.

Популярност добива тезата, че съветски въздействия помогнаха за разпада на обединението. Но даже да има такива въздействия, въпреки всичко не би трябвало да си затваряме очите за проблемите, които бяха в основата на това болшинство. Бяха подписани съглашения за отсрочване на проблемите, а не за директното им решение, методът, по който бяха раздадени обособените министерства - по феотдален прийом и така нататък. През миналите месеци не беше изработен даже опит всичко да бъде сложено на смислена основа и да се даде отговор на въпроса - за какво тези толкоз разнообразни партийни обединения са дружно, да се дефинира по какъв начин наподобява съответно политическата смяна и така нататък. Така се сътвори обстановка, в която всяка рецесия, стрес и опит за разлюляване на основите на ръководството, да е елементарен. Тези фактори доведоха до настоящето състояние ", добави Панчугов.

" Големият въпрос в този момент е, дали ръководещото болшинство ще направи това, което е доста елементарно – да упрекна всички, които не одобряваха нестабилното им ръководство, или ще направи дълок разбор на събитията за същинските аргументи, на разминаванията, на проблемите в кадрово и смислово отношение. И да стартира ремонта и същинска смяна.

Не желая да предсказвам, тъй като незнайните са доста и са свързани на първо място с държанието на единични депутати.

Изключителната компликация е, да се откри метод към трайно плаващо болшинство, към това да се ръководи без съществуването на сигурни болшинства. Но съм безапелационен, че този избор беше непотребен, нямаше потребност от него, предварителните избори също, колкото и евентуални да са при по този начин стеклите се условия. Това са демонстрации, най-много от страна на ГЕРБ ", добави Панчугов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР