Политологът доц. Стойчо Стойчев коментира в ефира на Нова Нюз

...
Политологът доц. Стойчо Стойчев коментира в ефира на Нова Нюз
Коментари Харесай

Стойчо Стойчев: ПП да не упорстват Кирил Петков да бъде главата на новия кабинет

Политологът доцент Стойчо Стойчев разяснява в ефира на " Нова Нюз " настоящата политическа конюнктура в страата.

" Ако Политическа партия упорстват Кирил Петков да бъде главата на новия кабинет, който ще предложат, сами ще тръгнат към пропадане на този мандат, тъй като предходната седмица министър председателят в оставка получи избор на съмнение ", сподели той.

„ Все по-трудно става да се отличи група, която да се назова болшинство ”, проучва обстановката сега той. Според него сме в обстановка на плаващи болшинства. „ Ситуацията е патова, тъй като никой не желае да отстъпи от егото си ".

Според Стойчев „ Възраждане ” няма да вземат участие в съдържателни диалози за ръководство, тъй като комфортната им позиция е да бъдат съпротива. „ Би станало любопитно и забавно, в случай че „ Възраждане ” успее да активизира целия националистически избор и стартира да прибавя нови, разочаровани от систематичните партии хора ”, уточни Стойчев.

„ Ако се скалъпи някакво болшинство на ръба с отлюспени депутати от други ПГ, това може да даде основа, на която да стъпи кабинетът, с цел да продължи по този начин наречената мъка. Защото всяко едно гласоподаване ще виси, кворумът ще виси, постоянно на дневен ред ще бъде способно ли е това болшинство да взема значими решения и да прави промени ”, добави доцент Стойчев.

„ Живеем в забавни дни, уповавам се да не е сметка  за българина ”, разяснява политическата конюнктура юристът Росен Карадимов, който е и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия. 

„ Един избор на съмнение не е политическа рецесия ”, репликира той думите на президента Румен Радев за съществуване на политическа рецесия в страната. Карадимов обаче се съгласи с друга теза на президента: „ Президентът вярно уточни, че главният въпрос, на който би трябвало да се отговори на тези съвещания, е има ли капацитет актуалният парламент да излъчи устойчиво държавно управление. То би трябвало да има капацитет да организира промените, в това число и правосъдните ”.

Карадимов не изключи ГЕРБ и Политическа партия като допустима настройка в бъдеще. Той уточни, че „ Възраждане ” са единствените печеливши от избори незабавно, а сюжетът с Елена Гунчева няма да повлияе на резултата им от предстоящ избор.

„ Реалистичните формули на ръководство са две: или се прави компромис към Има Такъв Народ и се резервира обединението, което наподобява все по-невъзможно, или се търсят обособени народни представители, които да поддържат един подобен кабиет. Тази формула е допустима, само че неустойчива ”, уточни Карадимов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР