Политологът Димитър Аврамов и журналистът Александър Велев коментираха в студиото

...
Политологът Димитър Аврамов и журналистът Александър Велев коментираха в студиото
Коментари Харесай

Визитата на Зеленски у нас – какво ще каже и на кого?

Политологът Димитър Аврамов и журналистът Александър Велев разясниха в студиото на Нова телевизия ще пристигна ли украинският президент в България и какви са упованията от възможна аудиенция.

" Идвайки у нас, Зеленски ще даде знак, че страната ни е благонадежден сътрудник и поддържа неговата страна в борбата с Русия. Навсякъде, където отива, президентът на Украйна изяснява, че те пазят цяла Европа, борейки се с Русия. Във всяка една от страните той преследва избрани цели. Отивайки в Лондон, искаше да получи самолети. У нас ще желае да получи спомагателна военна помощ - комплексите С-300. Нека не забравяме, че България е една от водещите страни във военно-промишления комплекс. Произвеждаме доста муниции. Снабдяването на Украйна с муниции към този момент е публично. Досега, каквото заминаваше за там, минаваше по неразбираеми пътища ", разяснява Велев. По думите му България се подрежда до страните, които най-вече поддържат Украйна.

" Страната ни и въпреки това е значима за Зеленски, защото в Украйна живеят доста наши сънародници ", разясни журналистът.

Според него Зеленски ще отиде в Народното събрание и ще се види с ръководещото болшинство. " Вчера слушах по какъв начин Корнелия Нинова щяла да изясни за какво Българска социалистическа партия не поддържа Украйна. С какви очи и по какъв начин ще погледнеш жертвата и ще й кажеш " Ние няма да ти дадем оръжие, с цел да се браниш и да пазиш децата си. Ще оставим врагът да те прегази, с цел да стигнеш до капитулация " ", попита той.

И Аврамов дефинира възможната аудиенция на Зеленски като добра вест за България.

" Украйна беше нападната преди една година от страна, чиято военна машина беше считана за нещо колосално. Година по-късно украинската страна е Nº 1 в международните вести не просто с обстоятелството, че там се води война, а че е функционираща страна макар ракетните удари. Това прави украинците герои. Това е еквивалентно, вървящо към запада, защитаващо се общество ", разяснява той.

Според него страната ни ще завоюва доста пари от възможното посещаване. " Има неофициална информация какво Украйна желае да купи от нас. Страната ни печели от всяка позиция ", посочи Аврамов.

Проф. Георги Касчиев, пред БТВ съобщи, че би трябвало да има драконови ограничения за сигурност за възможното визитата на украинския президент у нас Володимир Зеленски. Срещите ще бъдат с изпълнителната и законодателната власт, както и да се изрази цялостна поддръжка на Украйна във войната с Русия, сподели Касчиев.

" Ако бях на мястото на Зеленски, не бих се срещнал с президента Румен Радев ", сподели проф. Касчиев по отношение на позициите на президента по отношение на войната и по отношение на територията на Крим.

Историкът проф. Михаил Станчев, който бе в студиото на БТВ, съобщи, че съгласно него концепцията на визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България, знаейки позицията на българския президент и на държавното управление, е просто да желае да изясни какво желае Украйна и какво тя прави. Частично Зеленски може да бъде свестен от народа и от държавното управление, само че в никакъв случай няма да бъде свестен от опозиционните партии. Президентът Румен Радев най-вероятно ще си остане на своите позиции, сподели проф. Станчев пред БиТиВи.

Той добави, че партиите ще изгубят, в случай че не поддържат декларацията за присъединението на Украйна в НАТО. Това ще е една крачка на доближаване на позициите сред България и Украйна. Първото нещо, което би направил Зеленски е да поддържа помощта, която оказва България на Украйна, сподели проф. Станчев.

Той чака във Вилнюс да бъдат въведени удобни условия за влизането на Украйна в НАТО. Проф. Станчев е засегнат от позицията на Съединени американски щати, тъй като американският президент играел ролята на някогашният немски канцлер Ангела Меркел, която се противопоставяла на влизането на Украйна в НАТО.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР