Политологът Даниел Смилов анализира в интервю за Преди всички на

...
Политологът Даниел Смилов анализира в интервю за Преди всички на
Коментари Харесай

Даниел Смилов: Отстраняването на министри решава проблеми на повърхността

Политологът Даниел Смилов проучва в изявление за " Преди всички " на БНР бъдещето на кабинета " Борисов 3 ".

Очакванията ми са, че ГЕРБ и съдружните им сътрудници желаят да " минат с минимум вреди ", сподели Смилов и означи, че измежду разновидностите е и отдръпване на премиера Бойко Борисов. Според него ГЕРБ могат да се опитат да поотложат въпроса с оставките и ремонта на кабинета, да видят дали митингите няма да отслабнат. През август това е допустимо заради почивките и други аргументи, счита политологът.
" Създават се високи упования, предходната седмица имаше и вид Б.Борисов да излезе в отпуск. Управляващите играят рискова игра. Те би трябвало да отговорят на настояванията на протестиращите и сега не виждам по какъв начин го вършат. "
ГЕРБ остава партията, която де факто поддържа Иван Гешев. По закон ръководещите имат право да дадат оценка на основния прокурор и даже да стартират процедура за отстраняването му, акцентира Смилов.
На въпрос за Българска социалистическа партия политологът отговори, че смяната в позицията на Българска социалистическа партия е основна, тъй като влязоха във вота на съмнение със слаби претекстове във връзка с основния прокурор, само че в хода на полемиката техни участници заеха позиции, които нареждаха партията много по-солидно, добави Д.Смилов.

По въпроса за възможните оставки и нови назначения Смилов сподели, че " има претенденти за странични бушони и някои министри биха могли да изпълнят тази функционалност. Със усилването на ковид и здравният министър не е невредим ".

Смилов дефинира министрите на финансите и стопанската система като основни във връзката с Движение за права и свободи, само че по-големият въпрос съгласно него е, че структурната връзка минава през цялостни политики на това държавно управление. Въпреки обстоятелството, че Движение за права и свободи официално е против това държавно управление, медиите на придвижването на процедура изцяло поддържат активността на кабинета. Това подсказва, че връзките сред двете партии не са това, което се вижда на повърхността. Отстраняването на министри взема решение точно проблеми на повърхността. ГЕРБ ще продължи да разчита на Движение за права и свободи в правосъдната система, Движение за права и свободи НА ГЕРБ - в стопанската система. Оттеглянето на студения запас също е жест от фасаден темперамент, кщаза още политологът.

По въпроса за съдружните сътрудници Смилов счита, че те са в сложна обстановка.

" Ще се пробват да понижат електоралната цена и ще се оттласкват от ГЕРБ, само че въпреки това се пробват да отсрочват предизвикването на избори. Има два разновидността, които не са положителни за тях. Оставането във формата ускорява усещането, че патриотите единствено на думи са срещу Движение за права и свободи, до момента в който структурно разчитат на тази партия. Ако правят отстъпка, ще признаят неуспеха на съдружния модел, в който са взели участие. "

Според Смилов разновидността за предварителни избори не може да бъде изключван, макар аргумента, че напролет ще има избори и би трябвало да се ръководи до края на мандата. Правителството надали ще може да разгърне политиките, които желае. Това ще бъде много непълноценна част от мандата. Затова би трябвало да премисли дали си коства отлагането на изборите.
Още по-тревожно от позиция на ГЕРБ за бъдещите избори е, че към настояванията на протестиращите до пролетта ще се прибавят други и ще се стигне до обстановка, в коятоще се наслагват два вида рецесии, добави политологът.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР