Политизиране на протеста на майките на деца с увреждания и

...
Политизиране на протеста на майките на деца с увреждания и
Коментари Харесай

Маргинали налазиха протеста на майките

Политизиране на митинга на майките на деца с увреждания и използването му за партийни цели пробват маргиналните грантаджийски обединения от обединението “Демократична България ”, сподели инспекция на “Труд ”. Репортер на вестника приказва с майките, които всеки ден са в палатки край постройката на Народното събрание. Те обясниха, че фактически са поканили недоволни жители на шествие в понеделник, само че в името на тяхната идея и не знаеха за опитите за подмяната на митинга.

От няколко дни в обществените мрежи събитието “Системата убива – всички ” се популяризира най-вече от деятели на трите партии в по този начин нареченото “дясно ” обединяване “Демократична България ” – Политическа партия “Зелените ”, ДСБ и “Да, България ”.

В известието за шествиeто написа: “България е Пирин, България е Странджа, България е Николай Колев-Босия, България е Баба Дора, България са пенсионерите ”. Точно по този метод маргиналите подменят оповестения публично митинг на майките на деца с увреждания.

 клише митинг От няколко месеца дамите упорстват за законодателна промяна, която ще докара до усъвършенстване при грижите за хората в неравностойно състояние, каквито са техните деца. Но в известието децата са сложени на последно място, като преди тях акцент се поставя на Пирин, Странджа, Баба Дора, гладната стачка на Николай Колев-Босия (виж факсимилето).

Така шествието под надпис “Системата убива – всички ” подменя обществения си темперамент и придобива политически измерения и към този момент няма да има доста допирни точки с настояванията на майките.

Вместо това в него предпочитано са сложени подправените дела на “зелените ” сякаш за избавяне на “Пирин ”, евтаназията на болните от чума животни в Странджа (която също бе политизирана и докара до уволнения в държавното управление – б.а.), настояването на Босия за оставка на транспортния министър Ивайло Московски.

Излиза че на шествието в понеделник ще бъдат издигнати политически лозунги, а главната цел – решаването на проблемите на децата с увреждания, ще остане настрана.

Но това е добре прочут прийом на Политическа партия “Зелените ”, ДСБ и “Да, България ” – когато има обществено напрежение в дадена област, те незабавно да се присламчват към него, с цел да го употребяват за политическите си цели. В дейностите си постоянно са подкрепяни от медиите на кръга на кръга “Капитал ”, управителен от Иво Прокопиев.

Майки пред Народното събрание разясниха пред “Труд ”, че политизирането на тези чисто житейски и обществени проблеми, потреблението на деца с увреждания, би бил непоносим акт.

Въпросът е по какъв начин въобще могат да съответстват ползите на грантаджиите от “Да, България ” със справедливата идея на майките. Или какво общо имат “зелените ”, които единствено за няколко години са усвоили над 200 милиона евро, сякаш за избавяне на биологичното многообразие в България, като част от парите са от Брюксел (виж карето).

Но гласоподавателите виждат всичко и не поддържат “Демократична България ” – това е ясно от регулярните социологически изследвания, които не дават на обединяването повече от 2%. Заради провалените си очернящи акции против страната в този момент дребното “дясно ” обединяване явно пробва да се “залепи ” за майките, които се борят за бъдещето на своите деца.

Парите са от задгранични спонсори

Финансирането на Политическа партия “Зелените ”, които са едно с коалиция “За да остане природа в България ”, и “Да, България ”, е главно от задгранично. Чрез обединението “еколозите ” имат мрежа от неправителствени организации. Чрез тях “зелените ” интензивно усвояват европейски пари по планове без никаква изгода. Както “Труд ” неведнъж е писал, НПО-тата на природозащитниците имат достъп до финансиране от Брюксел на стойност милиони евро.

В същото време “Да, България ” работи с по този начин наречените грантове – това е спонсорство от задгранични фондации като “Отворено общество ”, “Америка за България ” и други.

Парите идват по планове, които нямат потвърдена резултатност за България.

Самият водач на партията – Христо Иванов, беше ръководител на Института за правни начинания, който до през днешния ден получава великодушни грантове от въпросните задгранични фондации, които в действителност се употребяват за пробутване на лобистки ползи.

Организаторите на “Системата убива – всички ”: Търсим поддръжка от жители

Граждани от цялата страна ще поддържат митинга “Системата убива – всички ”. Шествието потегля от Народното събрание към Министерския съвет.
“Призовали сме всички, които ги убива системата, да дойдат с нас и да извървим пътя отсам (Народното заседание – б.а.) до Министерския съвет. Призоваваме всички дела, всички, които се борят против системата, дано бъдем дружно ”, сподели пред “Труд ” Вера Иванова, ръководител на Конфедерацията за отбрана правата на децата.

“Призоваваме всички. Но призоваваме елементарните хора, политици не сме призовавали. Ако дойдат сини, зелени, розови червени, в случай че пристигна някой подобен – кодът е черно. Ако дойдат да ни поддържат, може да нямат наша тениска, само че да са с черни облекла. Ако дойдат с нас всякакви зелени, сини, пембени, това към този момент не е наш митинг. Нашият митинг е код черно. Протестът е за всички жители, хора, без значение членове на какви организации са. За политизиране изобщо е става въпрос ”, сподели Иванова.
 Социалният министър Бисер Петков се срещна с протестиращите майки пред Народното събрание. Социалният министър Бисер Петков се срещна с протестиращите майки пред Народното събрание.
Социалният министър Бисер Петков пред “Труд ”: Исканията на родителите са законни

Социалният министър Бисер Петков се срещна с протестиращите майки на деца с увреждания. Той сподели пред кореспондент на “Труд ”, че техните претенции са законни.

След като митингът в понеделник към този момент е обект на внимание от извънпарламентарни партии, го попитахме обезпокоен ли е, че справедливото неодобрение на майките може да се употребява за политически цели.

“Не желая да влизам в тези схеми. Приемам, че това са претенции, които са законни и следва да отговорим на тях ”, разяснява министърът.
Той пристигна до палатковия лагер на протестиращите майки край Народното събрание, с цел да ги призове да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. Петков предложения майките на персонална среща в министерството през днешния ден и на съвещанието на работната група в понеделник. Вчера те не дадоха нито одобрителен отговор, нито отхвърлиха.

Според Петков е реалистично законът да бъде гледан при започване на октомври от Народното събрание.

Министърът изрази страдание, че майките са получили текстове на законопроекта, които авансово не са били съгласувани с него, където те са разкрили отпадане на главното им искане за персонална помощ. Той добави, че в плана, който ще бъде препоръчан на работната група в понеделник, се разписва персоналната помощ в закона от позиция на права, а доразписването й като обществена услуга – в Закона за обществените услуги.

Два враждуващи палаткови лагера пред Народното събрание

Две палатки с протестиращи се образуваха пред Народното събрание. След като преди повече от месец майките на деца с увреждания взеха решение да стачкуват, седейки пред вратата на депутатите, през вчерашния ден до тях се настаниха национално представителните организации на хората с увреждания. Това се случи минути преди общественият министър Бисер Петков да отиде при майките с молба да се върнат в работните групи за промяната в сферата.

Конфликтът сред протестиращите майки и национално представителните организации се задълбочи в границите на разискването на измененията в законите за персоналната помощ и за здравната експертиза. Национално представителните организации желаят промяна, само че са срещу измененията, препоръчани от майките.

Организациите на хора с увреждания обявиха, че промени са нужни, само че за всички. “Молим ви, когато сте в работната група, да обсъждате закона дружно за всички хора с увреждания ”, декларират от органиациите.

“Защото моята майка също е жива само че тя не идва тук да стачкува. И аз също по техните критерии съм дете над 18 години. Така че тази група не е представителна (на майките – б.а.) и не може с напън да реализира решение единствено на личните си проблеми, като обаче харчи за това и финансовия запас, избран за нас ”, съобщи Хари Хараламбов.

Подкрепа за близо 15 000 пълнолетни с увреждания

Социалният министър Бисер Петков изясни, че в новия вид на Закона за хората с увреждания се предлага финансова поддръжка, която да се структурира към линията на беднотия, а не както е сега – към обезпечения най-малък приход.
По-сериозна финансова поддръжка ще има за 14 833 пълнолетни с тежки увреждания, майките на част от които са от протестиращите пред Народно събрание.
Личната помощ ще е в две форми – като асистентска услуга, която ще се развие в Закона за обществените услуги, и като парична помощ, когато потребителят не желае да има помощник или не може да му бъде обезпечен подобен. Предлагат се и по-сериозни ограничения за трудовата интеграция на хората с увреждания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР