Политиците служат само на тяснопартийните си интереси, не на хората.

...
Политиците служат само на тяснопартийните си интереси, не на хората.
Коментари Харесай

Теодора Димова: Властта не обича свободния човек

Политиците служат единствено на тяснопартийните си ползи, не на хората. Затова не може да се сформира държавно управление. Все още носим 9-септемврийски нрав и считаме другия наложително за зложелател. Тази паяжина би трябвало да се раздра, счита известната ни писателка Теодора Димова в разбор на политическите игри от седмицата пред Българска национална телевизия.

" Minister на латински значи " прислужник ", това значи, че министрите, политиците въобще, са определени да служат на хората, а те служат на себе си, на личните си тяснопартийни ползи - това е основното, което спъва опцията да сформират държавно управление, решението може би е да се раздра тази мрежа ", счита тя, като прибавя:

" Носим към момента 9-септемврийски нрав. Общественият строй сякаш се смени, само че тази идеология остана в нас и се трансформира в нрав - в отношението ни към другия - считаме го безусловно за зложелател. Отразява се на това по какъв начин служим на другите, по какъв начин възпитаваме децата си, по какъв начин се отнасяме към естетическото към нас, към културата ни. Виждаме, че тоталитаризмът си отиде, само че нещо остана вътре в нас и то е неразрушимо ", сподели тя за публичната телевизия.

По думите ѝ, " властта " не може да търпи свободния човек. Тя безусловно желае да го употребява. Властимащите желаят да употребяват, да изкривят създателя по този начин, че той да е тяхно огледало, с цел да е в тяхна изгода. Ако нямаш ценностна координационна система, не можещ да оцелееш.

Димова изясни и за какво се е присъединила в групата на 108-те интелектуалци, които упорстват да се сътвори непременно постоянно държавно управление: " Защото има война, на фона на войната е под риск и цивилизационният ни избор, ето и референдуми щели да се вършат, във финансова рецесия сме. Правителството е доста значимо, неналичието му основава възприятие за тревога и обърканост. Невидимо се подменя държавното устройство, като властта е у президента, а не в Народното събрание. Ние не желаеме да живеем в президентска република ".

По думите ѝ, в последно време всичко се трансформира във фарс и комикс, който е все по-безинтересен: " Без разговор, без първите две сили да приказват между тях, сме обречени на избори, до момента в който не се случи нещо пагубно ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР