Политиките за сближаване в Европейския съюз, европейските фондове и програми

...
Политиките за сближаване в Европейския съюз, европейските фондове и програми
Коментари Харесай

Проекти за над 65 млн. лева защити Сливенска община

Политиките за доближаване в Европейския съюз, европейските фондове и стратегии са значими принадлежности, които ни разрешават да подобрим качеството на живот, съобщи кметът на община Сливен Стефан Радев пред участниците в конференция по плана на Българска телеграфна агенция „ Европа на Балканите: Общо бъдеще “. На събитието той показа постигнатите резултати в интервала 2014 – 2020 година, както и готовността на Общината за новия програмен интервал до 2027 година.

Равносметката по данни на осведомителната система ИСУН наподобява по този начин: в предходния интервал общината е защитила планове по разнообразни оперативни стратегии на стойност над 65 млн. лв.. Сред по-големите планове Радев уточни доставката на новите рейсове, тролейбуси и електробуси за градския превоз, разширението на веломрежата, благоустрояването на детски и спортни площадки в кв. „ Дружба “, „ Република “, „ Сини камъни “ и „ Българка “ и основаването на новия парк „ Асеновец “. Наред с това – разкриването на нови Центрове за потърпевши от домашно принуждение, за бездомни лица, за хора с душевен разстройства и за хора с умствена назадничавост, за което бяха издигнати и изцяло оборудвани нови здания иизвършените съществени поправки на четири детски градини. „ На финала сме и на един от най-големите ни планове – интегрираният план за развиване на туризма и възстановяване на културната и историческа инфраструктура, посредством който възвръщаме и главно ремонтираме къщите – музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов, Сливенския обичай и Първата текстилна фабрика на Балканите, издигната от Добри Желязков. Тази година ще отбележим 190 години от основаването на тази фабрика. Извършва се и ремонт на лифта, завърши и ремонтът на крепостта „ Туида “, акцентира кметът Радев. Сливен продължава да извършва и един от най-големите в страната планове за обезпечаване на топъл обяд през работните дни за 1400 души в 43 обитаеми места.

„ Това, несъмнено, са единствено част от всички действия, които успяхме да осъществим с поддръжката и на други стратегии и източници. Паралелно с това се подготвихме и за новия програмен интервал, който действително стартира през 2023 година. Отделихме доста време за комуникиране на Плана за интегрирано развиване на общината, постарахме се да съберем доста информация и да получим противоположна връзка от евентуални сътрудници и жители във връзка с това какви обекти да бъдат включени в този проект “, сподели Радев. По Програма „ Развитие на районите “ е подадена Концепция за интегрирани териториални вложения на община Сливен, където сътрудници са прилежащи общини, учебни заведения и нестопански организации. Сливен е сътрудник и в 6 концепции на Бургас, Ямбол и Нова Загора, просветителни институции и неправителствени организации.



„ Определено през този програмен интервал се потегля по друг метод като конструкция на вложенията. За нас е сериозен триумф фактът, че можахме да включим всички обитаеми места от общината в партньорства със прилежащи общини. Дългото вложение в добросъседските връзки с общините към нас дава резултат и опция да защитим в оптималната степен ползите на хората “, разяснява още Стефан Радев във връзка с Програмата за развиване на селските региони. За първи път жителите и бизнесът в сливенските села ще имат достъп до цялостния размер на финансовия запас на тази стратегия.

Към момента към този момент са утвърдени първите планове по Националния проект за възобновяване и резистентност: от 81 планови оферти, готови с административната и финансова поддръжка на общината, 16 са одобрениитези жилищни здания ще бъдат санирани по националната стратегия. Останалите блокове, без един, са в авариен лист. Зелена светлина получи и планът за енергийна успеваемост и възобновяване на зала „ Сирак Скитник “. Финансиране чака огромният план за главен ремонт и продължение в Дома за остарели хора, който и в този момент е измежду най-търсените обществени услуги. Сред целите е построяването на индустриалния парк в Сливен, чака се оценката за утвърждение на плана. „ Така че започваме новата година с доста мощен старт, с готови документи – тактики, концепции и към този момент утвърдени планове и такива, които чакат финансиране “, заключи Стефан Радев. Той добави, че до момента община Сливен не е попадала измежду общините с достъп до стратегиите за трансгранично съдействие. Но с териториалните партньорства това към този момент може да става. „ Надяваме се, че като сътворяваме партньорства с нашите съседи на Балканите, това ще дава резултат “, съобщи още кметът Радев, който преди дни се завърна от конгрес в Тирана, а на следващия ден представител на общината ще взе участие в огромен стопански конгрес за гръцки вложители в Солун.

Местната конференция се състоя в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция в Сливен. Зам.кметът Стоян Марков показа детайлности за Интегрирания план за развиване на туризма и възстановяване на културната и историческа инфраструктура, в това число за основаването на Туристически информативен център в Общината и на цифрова карта на забележителностите. В конференцията участваха още Митка Крълева и Мария Паспалджиева, началници на отделите „ Общинско развиване, планове и стратегии “ и „ Международно съдействие и вложения “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР