Политиката на ниски лихви ще продължи, а рецесията е възможна.

...
Политиката на ниски лихви ще продължи, а рецесията е възможна.
Коментари Харесай

Даниел Лакайе: Кризата се случва там, където не очакваме риск

Политиката на ниски лихви ще продължи, а рецесията е допустима. Такава прогноза направи професорът по световна стопанска система и финанси Даниел Лакайе, който дойде в София особено за годишната конференция на Bloomberg TV Bulgaria – The Next Big Thing. „ Кризата се случва там, където имаме вяра, че няма риск. А сега имаме вяра, че няма риск на облигационния пазар “, съобщи Лакайе. Икономистът заключи, че развиването на новите технологии, повишаването на междинната класа и увеличението на междинната възраст на популацията са три извънредно позитивни феномени, които в бъдеще ще дадат доста благоприятни условия на човечеството.

„ Няма огромно изобретение, което да не е провокирало спорове “, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев по време на откриването на годишната конференция. Във фокуса на събитието беше точно възходящото световно икономическо напрежение и провокациите пред бизнеса и обществото в резултат на новия стопански модел.

Подуправителят на Българска народна банка Калин Христов обърна внимание на отрицателните резултати върху семействата и бизнеса вследствие на политиката на Европейската централна банка за поддържане на негативни лихвени проценти. „ Имаме културно образувани хора, съгласно които не би трябвало да се икономисва “, съобщи още Христов.  

Новият геополитически риск е икономическите принадлежности да бъдат употребявани за състезание сред страните. Това мнение изрази шефът научни проучвания към Европейския съвет за външна политика Джеръми Шапиро по време на конференцията The Next Big Thing. „ Вече не става дума за стопански преимущества, а за облага в политически проект “, означи специалистът и добави, че спорът сред Съединени американски щати и Китай на първо място цели да покаже кой има повече мощ.

Според Мейва Кузин, икономист в Bloomberg Economics, в комерсиалната война прозират и упоритостите на Доналд Тръмп да се потвърди като по-строг и да върне част от промишленостите в Съединени американски щати. Кузин означи, че възходящото комерсиално напрежение е забавило растежа на международния Брутният вътрешен продукт с 0,9%. Икономистът пресмята, че възможното въвеждане на мита върху артикули и от Европейския съюз може да намали стопанската система на Стария континент с 2,3%.

Трябва да се прави разлика сред криза и рецесия, бяха единомислещи специалистите, участващи в полемиката. Рецесията може да продължи 6 месеца, а рецесията – доста по-дълго, разясниха лекторите. Според Любомир Минчев, ръководител на Съвета на шефовете на Telelink и член на Борда на шефовете на Endeavor Bulgaria, настъпването на последваща криза е неизбежно, само че се чака тя да бъде слаба у нас поради вложенията, усвояването на европрограмите и към момента конкурентноспособната стопанска система.  

Важно изискване за сигурността на бизнеса и потребителите обаче оказват новите технологии и последното  потомство мрежи. “Сигурността не може да се имплементира със задна дата, по тази причина би трябвало да мислим за нея, когато сътворяваме 5G мрежите ”, съобщи Томас Якимавичуис, шеф по политика и регулации в GSMA Европа.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР