Политическото говорене трябва да излезе от енергетиката в България. Не

...
Политическото говорене трябва да излезе от енергетиката в България. Не
Коментари Харесай

Енергетик: Много държави имат проблеми с Плана си за възстановяване, не е само България

„ Политическото говорене би трябвало да излезе от енергетиката в България. Не може да се дават политически поръчки за затваряне на мощности на съответна дата. “

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria енергийният специалист Антон Иванов. Според него Европейската комисия обвързва по абсурден метод неприятното качество на въздуха с работата на въглищните централи и се базира на документи с изтекла отминалост.

По думите на специалиста България към 2020 година е преизпълнила уговорката си за % на ВЕИ в електроенергийния микс.
Не единствено България има проблем с осъществяването на Плана. България е първа, която подхваща тази стъпка. Повечето страни в Европейски Съюз имат доста ниско осъществяване на поставените цели.
„ До 2030 ще осъществим задачите, това че Европейска комисия съди България е административно увещание “, сподели енергийният специалист и добави, че процедурата ще свърши преди налагане на санкция.

Експертът уточни, че въглищните централи не способстват за замърсяването на въздуха, съществена виновност имат колите и печките през зимата.

Синдикатите на служащите в мините и Топлоелектрическа централа би трябвало да имат право да изложат причините си пред Европейска комисия, тъй като те са засегнатата страна и би трябвало да имат право да се аргументират, акцентира енергетикът.

По думите му планът за нови реактори към АЕЦ Козлодуй върви от 10 години.

„ Няма проблем да изготви технологията Westinghouse, регулаторът ще направи нужните разбори, само че би трябвало софтуерен разбор, а не политически приказки “, разяснява Иванов.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР