Политическият Пловдив е уникален с много силните си местни проекти,

Политическият Пловдив е уникален с много силните си местни проекти, ...

Малките партии като големи патерици


Политическият Пловдив е уникален с много силните си местни проекти, които вече второ десетилетие се превръщат във важни патерици на управляващите партии. Подобни силни местни организации има в няколко крайморски градчета, но не са познати във Варна и Бургас, с които обикновено Пловдив се сравнява.

Две малки партии - "Кауза Пловдив", ръководена от Георги Тютюков, и ЗС „Александър Стамболийски”, която се оглавява в Общинския съвет от адвокат Георги Колев, години наред успяват не само да се задържат в управлението на Пловдив, но и да увеличат числеността на групите. Двете формации, чийто възход започна под тепетата с един-двама съветници, днес имат по 5 свои представители и си поделят мястото на трета политическа сила в местния парламент.Една от причините е устойчивостта на двете групи, които поне видимо не са претърпели люспене, характерно през трите десетилетия на националните структури на ОДС, ГЕРБ и БСП. Втората причина е, че през всичките години на своето съществуване умело се адаптират към силните на деня, участвайки в местната власт.

ЗС „Александър Стамболийски” и "Кауза Пловдив" партнират на големите партии от началото на новия век, когато техните формации се водеха под шапката на БЗНС (Анастасия Мозер) и Граждански съюз за нова България. Забележителен пример за стабилното присъствие във властта е на "Кауза Пловдив" с лидер Георги Титюков, който натрупа над 20-годишен стаж в местната администрация първо като редови служител, а по-късно и като заместник-кмет по социална политика и спорт.

Източник: marica.bg