Политическият кабинет на Министерство на туризма беше представен по време

...
Политическият кабинет на Министерство на туризма беше представен по време
Коментари Харесай

Комисията по туризъм към 48-то НС изслуша политическия кабинет на Министерство на туризма на първото си заседание

Политическият кабинет на Министерство на туризма беше показан по време на чуване в непрекъснатата Комисия по туризъм към 48-то Народното събрание.

На първото съвещание на комисията заместник-министрите Ирена Георгиева и проф. Мариела Модева, дружно с началника на кабинета на министъра – доктор Мария Петрова, срещнаха народните представители с постигнатото досега по целите на служебния кабинет, както и дадоха отговор на настоящи въпроси, свързани с настоящата работа на МТ. Служебният министър доктор Илин Димитров е на посещаване в Израел, който е значим целеви пазар за нас, посочи при започване на съвещанието доктор Мария Петрова, очерта общата рамка на постигнатото и показа заместник-министрите – специалисти с дълготраен опит в региона на туризма, културата, правото и маркетинг връзките. 

„ Съвместната работа е извънредно значима за бранш туризъм, измежду целите на служебното държавно управление е възстановяване на връзката с туристическия бранш и подготовката на идващите дейни сезони – зимен и лято 2023 “, съобщи началникът на кабинета на министъра по време на чуването.

Заместник-министър Георгиева показа осъществяването на настоящите задания на министерството, свързани с нейните отраслови области. Сред тях – минимизиране на закъсненията при категоризиране на туристическите обекти, насъбрани през последните две години поради Коронавирус пандемията. Беше регистрирано, че при ръководството на министър Илин Димитров са осъществени категоризации на 872 обекта и са издадени 762 броя удостоверения за категоризация. 

За сезон лято 2022 броят на осъществените инспекции на място на морските плажове от екипите на Министерство на туризма е 412, заяви заместник-министър Георгиева. Наложени са 115 предизвестия и неустойки в общ размер на 159 780 лв.. Съставени са 11 акта за определяне на административни нарушавания по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Към днешна дата охраняемите морски плажове със подписани контракти за концесия и наем са 135 на брой. От тях 87 са предоставени на концесия и 48 са отдадени чартърен, регистрира тя. 

Ще бъде декларирано и актуализиране на Плана за деяние за държавните концесии. След осъществен разбор, Министерството на туризма ще разгласи процедури за отдаване чартърен на 28 плажа, които ще оповести авансово и ще даде опция за заявяване и изследване на капиталови планове за наемане и на други плажове отвън посочения лист.

Успешен летен сезон 2022, регистрират специалистите на Министерство на туризма. Над 4 млн. туристи са почивали у нас, от тях 2,1 млн. български, останалите са непознати. Сред мощните пазари за непознати туристи заместник-министър Георгиева открои Румъния, Полша, Англия и Чехия. 

Сред стратегическите задания на Министерство на туризма Георгиева сложи акцент върху създаването на модел на Гаранционен фонд в туризма, устав за основаване, маркиране и поддръжка на пешеходни направления и направления за планинско колоездене и Национален велосипеден проект.

Важна задача е и администрирането на филантропичните стратегии за подкрепяне на разселени лица от Украйна. Заместник-министър Георгиева препотвърди уговорката за 100% разплащане на сумите за настанените бежанци в местата за настаняване. Тя обясни в детайли настоящата обстановка, обвързвана със сумите и разплащанията. Към момента са платени над 187 млн. лв. на хотелиерите по филантропичната стратегия, като към 45 млн. от тях остават за сметка на бюджета, защото няма европейски средства за възобновяване им, акцентира тя. Обработени и верифицирани са и сумите за септември, които следва да бъдат утвърдени от МФ и кабинета.

Акцент в чуването на заместник-министър Мариела Модева бе рекламната тактика и подобряването имиджа на страната, а крайната цел е туристите да са спокойни и сигурни по време на престоя си в България. „ Наред с обичайните подотрасли – морският и зимен туризъм, за нас е извънредно значимо да бъде употребен капацитетът и на културния туризъм, на СПА туризма, на винения и кулинарния туризъм, на здравния туризъм и доста други форми “, съобщи заместник-министър Модева. 

По време на служебния кабинет се започнаха дейности за привличане на туристи от нови перспективни пазари, като се резервира приемствеността, акцентира проф. Модева. В тази връзка се започнаха и дейности за изменение и допълнение на Закона за публичните поръчки, за по-ефективно и ефикасно реализиране на осведомителни акции посредством цифрова реклама. По думите на проф. Модева беше подложен акцент върху задържането на съществуващите и възобновяване на туристопотока от обичайни наши пазари, както и създаването на нови целеви пазари. 

„ Удължаването на туристическия сезон е извънредно значимо за страната ни. Това е единственият метод да задържим квалифицираните фрагменти в туризма “, съобщи заместник-министър Модева. Тя акцентира, че една от главните цели на Министерството на туризма е основаването на целогодишен смесен туристически артикул, с който да се гордеем и да привличаме доста нови български и задгранични туристи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР