Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е ЕС

...
Политическият елит на Балканите разбра, че единственият път е ЕС
Коментари Харесай

Балканските политици разбраха, че единствения път е към ЕС и НАТО, доволен Борисов

Политическият хайлайф на Балканите разбра, че единственият път е Европейски Съюз и НАТО . Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов след среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговин а Денис Звиздич, който е на двудневно посещаване у нас по покана на българския си сътрудник. " Трябва да се работи доста бързо и да използваме тази инерция, която създадохме за тези няколко месеца ", съобщи Борисов.

От своя страна Звиздич благодари, че България върна в дневния ред на Европа тематиката за Западните Балкани и в границите на своето председателство я сложи като приоритет.

Той бе безапелационен, че запазването на европейската вероятност е най-съществен приоритет за страните от Западните Балкани.

" За нас това е от извънредно значение, за Босна и Херцеговина, несъмнено извънредно значимо и за задачите Западни Балкани . България фактически бе първата страна, признала Босна и Херцеговина в един доста значим исторически миг, за което ние постоянно ще бъдем признателни. 26 години по-късно България още веднъж има извънредно значима роля за Босна и Херцеговина във връзка със запазването на европейската вероятност, като най-важната обща концепция за всички страни от Западните Балкани ", разяснява Звиздич.

" Отново благодарим извънредно доста на България , тъй като за нас това е нова вяра и разсънва нова сила ", разяснява Звиздич.

Денис Звиздич съобщи още, че през последните три години Босна и Херцеговина е постигнала значим прогрес във връзка с европейската интеграция и участието в НАТО . " Всички наши досегашни отговорности по пътя към европейската интеграция са изпълнени. Ние предадохме попълнения въпросник преди известно време и до края на тази година чакаме да получим статут на страна претендент ".

Като " необикновен тласък " той посочи ролята на новата тактика на Европейски Съюз до 2025 година, даваща идентични шансове за страните от Западните Балкани по пътя към европейската интеграция.

Във връзка с Плана за деяние за участие в НАТО Звиздич съобщи, " че това е едно обръщение за мир, непоклатимост ".

Акцент в диалозите е развиването на транспортната съгласуваност на Балканите , реализирането на плановете в секторите на железопътния, автомобилния и авиотранспорта.

Звиздич посочи, че е предложил на своя сътрудник Бойко Борисов основаването на Авиокомпания за страните от Балканите, които не разполагат със лични самолетни компании . Премиерът Борисов посочи от своя страна, че е упълномощил на транспортния министър Ивайло Московски работата по основаването на районна авиоасоциация, която да свърже столиците на тези страни, които нямат свои национални самолетни компании , каквато е Босна и Херцеговина, Македония, Албания .

Звиздич даде образец с дистанцията сред Сараево и София, което е към 600 км . " Малко е, в случай че имате добра транспортна инфраструктура ", разяснява още той.

По отношение на икономическото развиване стана ясно, че стокообменът сред двете страни е 150 млн. евро. По думите му, това не е задоволително. Създаването на директна авиовръзка Сараево - София би могло да бъде тласък за предприемачите, посочи още Звиздич.

" Между нашите държавни управления и бизнеса би трябвало да се провеждат икономически стопански конгреси, да представим капацитета на двете стопански системи ".

По думите му са нужни вложения за реализирането на многочислените планове за автомагистрали, жп мрежи.

Звиздич заявява, че Босна и Херцеговина ще са значима част от интернационалните старания в битката с екстремизма. Той уточни, че епохи наред в Босна и Херцеговина са живели нации, изповядващи четири религии и посочи, че вършат всичко допустимо да бъде предотвратена напълно опцията за набожен или какъвто и да е различен радикализъм. " Това е един от най-важните ни цели ", сподели още той.

Борисов съобщи, че е доста мъчно да бъдат уверени страните от Западна Европа за нуждата от европейска вероятност в този момент за Западните Балкани, само че регистрира, че след слагането на тематиката е оптимист.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР