Политическите субекти са набрали финансиране в размер на 9 182

...
Политическите субекти са набрали финансиране в размер на 9 182
Коментари Харесай

Ето колко пари са отчели партиите като приходи в кампанията през юли

Политическите субекти са набрали финансиране в размер на 9 182 839 лева по време на акцията за предварителните парламентарни избори, провели се през месец юли тази година. Това демонстрират финансовите им доклади пред Сметната палата, обществената информация от които е събрана и оценена от Института за развиване на обществената среда.

Участие в предварителните избори на 11 юли взеха 15 партии и 8 обединения. Според настоящите правила партиите и обединенията финансират акцията си със лични средства, средства на самите претенденти и дарения от физически лица. Лимит за дарения няма, само че всички получени суми следва да бъдат декларирани. Партиите и обединенията, които не получават държавна дотация, могат да употребяват медиен пакет в размер до 40 000 лева Ако в коалиция взе участие партия със дотация, то размерът на медийния пакет се понижава. Тези средства се употребяват за платено отразяване на предизборната акция в желани от политическите субекти медии.

„ В докладите от тези избори за следващ път се виждат известни несъответствия при оповестените в регистъра данни. Отговорните за правенето на докладите са допускали неточности при попълването на съответни графи, в някои случаи въобще липсва категоризация на приходи/разходи, и други “, регистрират от Института за развиване на обществената среда.

За посочения интервал партиите са получили средства в размер на 2 200 513 лева

„ В нея не са включени приходите на „ Републиканци за България” – 408 540 лева От партията не са показали техния генезис. Поради тази причина и разпределените в категориите суми отразяват единствено набраните от останалите 14 партии средства “, вършат конкретизиране създателите на отчета.

В структурата на приходите главен дял за поредна акция има държавната дотация. Тя възлиза на 1 116 986 лева или 62.3% от регистрираните приходи. Субсидията е единственият източник на финансиране на Движение за права и свободи – 775 066 лева При партия „ Възраждане “ пък тя е 91.9% от приходите или 185 053 лева Единадесет от участвалите в изборите партии не са получавали държавна дотация. Това подрежда на второ място като източник на доходи медийните пакети – 393 500 лева или съвсем 22% от всички партийни приходи.
Прави усещане, че средствата от членски импорт са нищожен дял от цялостното финансиране на акциите – сумата възлиза едвам на 18 863 лева или 1.1%.

Четирите партии, отчели най-големи доходи за миналата акция: ДПС; „ ИТН “; „ Възраждане “ и „ Българско лято “.

Общата сума на приходите на обединенията е 6 982 326 лева Основен дял във финансирането на акциите им са личните средства на партиите – 6 015 820 лева или 86%. Начинът на издание на докладите в регистъра на Сметната палата обаче, не разрешава установяване на произхода и типа на тези доходи – дали са от държавна дотация, членски импорт, стопанска активност или банкови заеми, да вземем за пример. Сред тези обединения са партиите ГЕРБ, Българска социалистическа партия, и включените в състава на обединенията „ Демократична България “ и „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ – всички, получили посланичество в предходния парламент и разполагащи с държавна дотация.

Отчетите на обединенията демонстрират, че най-вече доходи са показали от обединението ГЕРБ-СДС – 2 175 899 лева Всички те са от лични средства на партиите като усещане прави разпределението им. Документите демонстрират, че огромната част от тези средства са от сметката на ГЕРБ – 2 142 803 лева По-интересното обаче е, че 1 323 187 лева от тях са декларирани като „ непарични средства”. Тук обаче не става въпрос за съответни дарения, направени по време на предизборната акцията, а такива, които партията е получила преди този момент.

Сред обединенията максимален е размерът на привлечените от „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ дарения – 78 917 лева Най-много лични средства на претендентите като част от приходите си са декларирани от Българска социалистическа партия за България – 191 073 лева

„ Данните от финансовите доклади демонстрират, че приходите, на които са разчитали участниците в последната предизборна акция, са дотациите на партиите и надлежно личните средства на обединенията. Предстои да забележим какъв брой и какъв вид средства са заделили и ще съумеят да наберат политическите субекти поради идните 2 паралелни акции – за президентски и предварителни парламентарни избори. В следващи материали екипът ни ще показа разбор на разноските, осъществени по време на акцията през месец юли, както и къде бяха ориентирани медийните пакети “, се показва още в разбора на Института за развиване на обществената среда.

Бел.ред.
2 509 864 българи обявиха на, че депутатите би трябвало да се избират на мажоритарни избори в два тура, само че политическия хайлайф и неговите кукловоди не разрешават това да се случи, а в техните медии тематиката е табу.

Легитимни ли са за Вас определените по-късно парламенти?

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР