Политическите сили в 48-ото Народно събрание се разбраха за разпределението

...
Политическите сили в 48-ото Народно събрание се разбраха за разпределението
Коментари Харесай

Кой къде ще седи в 48-ото Народно събрание

Политическите сили в 48-ото Народно заседание се схванаха за разпределението на стаите и местата в пленарната зала. Днес в постройката на Народното събрание се състоя техническа среща на контактните групи на политическите сили. 

Председателят на 47-ия парламент Никола Минчев разяснява пред публицисти на излизане от постройката, че разпределението в залата като цяло ще е идентично с предходното Народно заседание. По думите му този път не " Възраждане ", а " Български напредък " ще бъдат откъм гърба в пленарната зала. 

Вляво още веднъж се чака да бъдат депутатите от " Българска социалистическа партия за България ", до тях – Движение за права и свободи . В центъра ще са " Продължаваме Промяната " и " Възраждане " . В десния блок ще бъдат ГЕРБ - Съюз на демократичните сили и " Демократична България ". 

Депутатите от " Възраждане " ще седят на мястото на " ИТН " директно до " Продължаваме Промяната ". Всички 27 народни представители ще бъдем компактна група начело в централния блок, разяснява пред публицисти заместник-председателят на " Възраждане " Петър Петров. 

Групата на " Българска социалистическа партия за България " взимат стаята на " ИТН " , а най-новата политическа мощ в Народното събрание " Български напредък " – тази на левицата. Останалите политически сили си резервират стаите. 

Александър Ненков сподели, че ГЕРБ-СДС като най-голяма парламентарна група ще предложат собствен претендент за ръководител на Народното събрание. Номинацията ще стане ясна след съвещание на парламентарната им група.

За мен Росен Желязков е един извънредно квалифициран експерт, разяснява Ненков, след което добави, че Желязков би бил един в действителност добър ръководител на Народното събрание (НС). 

Ненков уточни, че съгласно неписаните правила най-голямата парламентарна група е тази, която би трябвало да излъчи ръководител. Разбира се, ние ще имаме собствен претендент за ръководител на Народно събрание, различен е въпросът дали останалите парламентарни групи ще се съобразят с неписаните правила и историята на българския парламент, добави той.
Относно номинации за заместник-председатели на Народното събрание

Никола Минчев от " Продължаваме Промяната " сподели, че още не са решили кого ще предложат за заместник-председател на Народно събрание. Андрей Гюров посочи, че още не са събирали партийните органи и евентуално това ще стане тази седмица.

На въпрос кого ще предложат за заместник-председател на Народно събрание от Движение за права и свободи също споделиха, че не са се събирали, с цел да обсъдят въпроса. Нека да поставим клетва и тогава, добави Хамид Хамид.

От " Възраждане " ще обсъдят на съвещание на парламентарната група кого ще предложат за заместник-председател на Народно събрание. Има възможност отново да е Цончо Ганев, удостовери Петров.
Румен Йончев от " Български напредък " сподели, че групата има решение за заместник-председател на Народното събрание, само че то ще бъде оповестено в пленарната зала. Председател на парламентарната група ще бъде Стефан Янев.

За военна помощ за Украйна

На въпрос дали е допустимо изпращането на оръжие за Украйна да е първа точка в работата на новия парламент Александър Ненков от ГЕРБ-СДС разяснява, че " в този момент всеки се състезава да бъде по-голям католик от папата ". ГЕРБ беше първата мощ, която в предишния парламент внесе такова искане, а ръководещите тогава се скриха зад едно писмо на посланика на Украйна, което замаскира дали пращаме или не пращаме военна помощ за Украйна, добави той.

Надежда Йорданова от " Демократична България " (ДБ) сподели пред публицисти, че Демократична България ще извърши това, което са декларирали в предизборната акция и в първия ден след полагането на клетва ще внесат законопроекти и планове на решения за 25 значими ограничения, измежду които правосъдна промяна, енергийна самостоятелност, ограничения в поддръжка на бизнеса. Да, планът на решение за оказване на военна поддръжка за Украйна е едно от тези решения, удостовери тя. Демократична България има доста ясна позиция, че няма да поддържа държавно управление с първия мандат, съобщи Йорданова в отговор на въпрос.

Румен Йончев от " Български напредък " разяснява, че предлагането на Демократична България за военна помощ за Украйна би трябвало да е много по-детайлно, а не бланково. Очакваме Демократична България да предложат тъкмо кои въоръжения би трябвало да бъдат изпратени, от коя система от цялостната система за защита на България можем да се лишим и тогава сме подготвени да обсъждаме и гласуваме, уточни той. Иначе бланковото решение да изпратим помощ е съвсем толкоз потребно, колкото и предходното да ремонтираме техника в България, добави Йончев.

За експертен кабинет 

От " Възраждане " споделиха, че не са подготвени да поддържат експертен кабинет. Единственият кабинет, който бихме подкрепили, това е кабинет с мандат на " Възраждане ", съобщи заместник-председателят на партията Петър Петров и добави, че няма да влизат в други съдружни договаряния и сделки.

Според " Български напредък " термините " експертен/програмен " кабинет не значат към този момент нищо. " Основното предизвикателство пред Народното събрание е рецесията. Затова е необходим антикризисен кабинет, който да вземе най-спешните ограничения за решение на рецесията в България ", съобщи Румен Йончев. Затова съгласно нас правилният термин е " антикризисен " кабинет, в който да вземат участие тези, които виждат общи решения по спешните проблеми на България, добави той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР