Политическите партии в Каталуния официално започнаха предизборната си кампания за

...
Политическите партии в Каталуния официално започнаха предизборната си кампания за
Коментари Харесай

Пучдемон надъхва от Белгия съпартийците си на първия предизборен митинг

Политическите партии в Каталуния публично започнаха предизборната си акция за районните избори на 21 декември, като сепаратистки претенденти са или в заточение, или в пандиза, а социологическите допитвания демонстрират завързана борба, оповестяват " Асошиейтед прес " и " Франс прес ".

Първите предизборни манифестации бяха извършени, като уволненият вицепрезидент на Каталуния Ориол Жункерас и трима други сепаратистки водачи към момента са в пандиза, откакто арбитър от Върховния съд през вчерашния ден отхвърли молбата им да бъдат освободени, до момента в който са разследвани за ролята им в устрема към самостоятелност на богатия североизточен район.

Бившият водач на Каталуния Карлес Пучдемон в това време организира предизборна акция от Белгия , където избяга, откакто каталунският парламент разгласи самостоятелност на 27 октомври, потвърждавайки, че няма да получи почтен правосъден развой у дома.

" Те ( Мадрид) желаят да основат колкото се може повече компликации, тъй че да не можем да водим равнопоставена предизборна борба с другите претенденти ", посочи Пучдемон в обръщението си към предизборното събитие на партията си в Барселона малко преди среднощ.

Избирателите " могат да избират сред страна или послушание, те могат да избират сред каталунските институции или мрачни субекти в Мадрид ", добави Пучдемон, чиято екстрадиция беше поискана от Испания.

Мадрид желае да съди Пучдемон и другите задържани сепаратистки водачи за протест, за което оптималната присъда е 30 години, както и за противодържавна активност за тяхната роля в тласъка към самостоятелност, както и за корист с обществени средства.

Жълта панделка , показваща поддръжка за задържаните сепаратистки водачи, заемаше празната седалка, която беше резервирана за Пучдемон на предизборната демонстрация.

Жълта панделка също по този начин заемаше празния стол, непокътнат за Жункерас на откриващия предизборната акция протест на партията му в град Вик.

Мадрид свика нови избори след оповестяването на самостоятелност от страна на Каталуния, като в същото време уволни районното държавно управление и суспендира автономията на региона. Мадрид се надява, че изборите ще възстановят нормалността в района.

12 от 13 членове на уволненото каталунско държавно управление вземат участие в изборите, като Пучдемон и Жункерас се състезават да управляват лагера на сепаратистите.

По време на последните районни избори през 2015 година сепаратистките партии получиха 47,8 % от гласовете, което им даде нежно болшинство от 72 депутатски места в 135-местния районен парламент на Каталуния.

Въпреки че сепаратистите са обединени против " репресията " от страна на Мадрид, те са разграничени за бъдещето на техния район.

Партията на Пучдемон и партията на Жункерас участвах с обща листа преди две години, само че в този момент ще вземат участие независимо.

" Като се има поради продължаващите несъгласия сред сепаратистките партии за това по какъв начин да се действа, техните водачи имат тласък да водят предизборна акция за продължаващите недоволства към централното държавно управление, до момента в който техните предизборни стратегии остават неразбираеми ", акцентира анализаторът Антонио Барозу.

Социологическо допитване на Центъра за социологически проучвания, който е финансиран от централното държавно управление в Мадрид, предвижда, че трите партии, борещи за самостоятелност, ще получат 44,4 % от гласовете и 66 до 67 депутатски места, като за безусловно болшинство трябват 68 места.

Трите партии, които изрично се опълчват на независимостта, ще получат 44,3 % и ще завоюват 59 до 60 места, демонстрира сондажът.

Това значи, че никой от двата лагера няма да може са образува държавно управление независимо, като основна роля най-вероятно ще изиграе алиансът, формиран от крайнолявата партия " Подемос " и кметът на Барселона Ада Колау, който съгласно изследването ще вземе 9 депутатски места.

Партията се опълчва на независимостта, само че поддържа правно обвързващ референдум за разединение, който испанското държавно управление счита за противоконституционен.

" Ние държим ключа за разблокиране на обстановката, ключът, който може да отвори нов интервал на решения ", акцентира водещият претендент на партията в изборите Хавиер Доменех по време на първия избирателен протест на групировката.

Пучдемон прикани гласоподавателите да преглеждат идните избори като плебисцит за опита на района за разединение от Испания. По думите на Пучдемон, изборите на 21 декември ще бъдат " втора част " на референдума, който неговото държавно управление организира на 1 октомври, макар че беше неразрешено от Върховния съд на Испания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР