Политическите партии с реакции на днешното предложение на кандидата на

...
Политическите партии с реакции на днешното предложение на кандидата на
Коментари Харесай

Нагласите на партиите ден преди президентът да връчи мандата на Мария Габриел

Политическите партии с реакции на днешното предложение на претендента на ГЕРБ-СДС Мария Габриел за експертно държавно управление със период на деяние от една година.

Българска социалистическа партия ще мисли за вероятно присъединяване единствено в експертен кабинет, съобщи още сутринта водачът Корнелия Нинова. Сега на ход, по думите ѝ е, това, което ще им предложи Бойко Борисов. Тя твърди, че имена не са слагани на масата.

" Имаме към този момент покана, през днешния ден ми се обади Бойко Борисов, тя ще се състои на следващия ден. Очакваме той да предложи идея за сформиране на държавно управление, цели, ще го изслушаме и ще свикаме Народно събрание и ще създадем вътрешнопартийно допитване, след което ще решим дали да влезем в някакъв тип в сформиране на национално държавно управление. Нито сме разговаряли за министерства, нито за имена, първият логичен диалог ще е на следващия ден и той няма да стартира с имена и квадратчета, всичко друго е машинация.

Участниците в кабинета не би трябвало да са партийни водачи, счита тя.



От " Продължаваме промяната - Демократична България " през вчерашния ден обявиха, че не затварят вратата на ГЕРБ, само че ще вземат решение във вторник за кабинет " Габриел ". Днес разясниха,че чакат самодейността за нови диалози от ГЕРБ-СДС. Напомнят, че часовникът не чака.

" Ако Борисов е решил да изпрати България на нови избори, в случай че е решил да прави коалиция с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия дано не го крие зад европейския облик на госпожа Габриел. Ако е решил да беседва с нас, по-добре да побърза, тъй като времето не е доста. Ние нашата формула я казахме, само че от другата страна не сме чули те какво оферират, за кое са съгласни да се приказва. Веднъж Борисов сподели " Съгласен съм и Кирил Петков да е министър председател, стига да има единодушие по програмата ". После сподели, че не е склонен той да е министър председател. Има три варианти пред него - нови избори, растеж на популистките проруски кремълски партии като " Възраждане ", втората да си направи държавно управление с ГЕРБ и Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, което не е добър вид за България, само че Борисов го има като алтернатива, и третата алтернатива е да беседва с нас, като при нас вратата е отворена, вариантите са ясни, ние обаче желаеме гаранции за осъществяване на програмата, която предалагаме ", сподели Явор Божанков.

Божанков даже предлага " Служебно държавно управление на Народното събрание ", само че не изясни по какъв начин ще се образува то.

От най-малката партия в Народното събрание - " ИТН " са подготвени за среща и ще упорстват за необятна поддръжка за кабинет, без значение с чий мандат.

" Ако има покана, ние ще отидем, тъй като това ни е работата. Затова са ни изпратили хората там, както и всички депутати, а не да си мерят егото, а да правят работа. Ако се носи отговорност, би трябвало да има присъединяване в държавното управление. Но би трябвало да има ясни правила, и кои ще бъдат останалите, просто по този начин, " алангро ", този прелестен термин ние не приказваме ", разяснява Тошко Йорданов.

От Движение за права и свободи през днешния ден резервираха безмълвие.

Вижте още в репортажа
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР