Политическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите

...
Политическите партии, а не президентската институция, отдавна излязоха извън нормите
Коментари Харесай

Румен Радев: Политическите партии отдавна излязоха извън Конституцията

" Политическите партии, а не президентската институция, от дълго време излязоха отвън нормите на българската Конституция със систематичния си отвод да поемат отговорност и да сформират държавно управление. "

Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за пълномощията му в парламентарна република. Той акцентира, че главният закон ясно показва, че президентът е задължен да назначи служебно държавно управление, когато партиите не желаят или не могат, или ги е боязън от това.

" В момента имаме композиция от всички тези случаи ", добави Румен Радев.

Държавният глава още веднъж прикани политическите сили да поемат отговорност и да сформират постоянно държавно управление.

" Служебното държавно управление демонстрира, че страната може да се ръководи дейно даже по време на най-тежка рецесия ", зави Румен Радев и добави, че откакто служебният кабинет е решил редица значими проблеми, за последващо държавно управление ще е по-лесно.

" Бившият министър председател очевидно е не запомнил българската Конституция, само че ние не сме не запомнили, че по време на неговото властване България беше разпродадена на безценица ", съобщи Румен Радев в отговор на коментара на Иван Костов за „ узурпиране на властта “.

Президентът добави, че българската позиция е ясна и еднопосочна и страната ни няма да изпраща оръжия или муниции за Украйна.

В отговор на въпрос за опцията за така наречен триъгълни покупко-продажби, в които България да взе участие, президентът уточни, че времето за такива съглашения е било през април и март м.г. при последното постоянно държавно управление, представители на което сега най-вече оплакват неналичието на „ триъгълни покупко-продажби “. В момента има опция за замяна на въоръжение с някакво облекчение, само че не и гратис, само че такива покупко-продажби не могат да решат въпроса с защитата на българското въздушно пространство. В случая на Словакия – те дават своите изтребители МиГ-29, получават бойни хеликоптери, което не е средство за противовъздушна защита и би трябвало да доплатят стотици милиони.

Президентът прикани партиите в идващия парламент да стартират да вършат всичко допустимо българските летци да имат модерни изтребители, а не страната ни да ги чака неразбираемо какъв брой дълго, с цел да се съблюдава Законът за защитата и въоръжените сили, съгласно който Българската войска охранява нашето въздушно пространство независимо или взаимно с нашите съдружници, само че не и без нашите Военновъздушни сили. В отговор на въпрос за опцията за придобиване на „ заместващи платформи “ за бойната ни авиация, Румен Радев уточни, че въпросът е доста комплициран и макар напъните на най-високо политическо равнище, както и от страна на служебното държавно управление, България е получила две предложения.

„ Цената по никакъв начин няма да се хареса на нашите народни представители “, съобщи президентът.

На въпрос дали серията от бомбени закани към образователни заведения в страната през последните дни основава опасности за провеждането на предварителните парламентарни избори на 2 април, президентът увери, че все още няма опасности нито за просветителната система, нито за естественото протичане на вота.

" Това са хибридни офанзиви без действителна опасност, тъй че аз чакам органите на реда да подхващат всички ограничения, с цел да има успокоение на изборния развой ", уточни президентът.

В отговор на въпрос за недоволството на зърнопроизводителите поради вноса на зърно от Украйна, президентът уточни, че е сложил казуса пред европейските водачи на съвещание на Европейския съвет, пред ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и пред ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел.

„ Заедно с водачите на Полша, Унгария, Чехия, Румъния ние настояваме за незабавно контролиране на този въпрос и съответна поддръжка за нашите селскостопански производители, тъй че тя да дава отговор на вредите, които те претърпяват “, съобщи президентът.

Той отговори на журналистически въпроси, откакто взе участие в отбелязването на 70-годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет и 20-годишнината на Националния научно-изследователски център „ Българско водородно общество “ в София.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР