Политическите фракции на Израел, които се противопоставят на враждебния премиер

...
Политическите фракции на Израел, които се противопоставят на враждебния премиер
Коментари Харесай

Напрежението в Израел намалява, след като Нетаняху спира съдебната реформа

Политическите фракции на Израел , които се опълчват на враждебния министър председател Бенямин Нетаняху, започнаха да основават екипи за договаряния във вторник, откакто той спря спорния проект за главен ремонт на правосъдната система, който провокира невиждани улични митинги и спираловидна вътрешна рецесия , написа „ Асошиейтед прес “.

Но компромисът изглеждаше неосезаем, защото остава опълчването по главния въпрос каква страна би трябвало да бъде Израел – и позициите наподобява единствено се втвърдиха. Тримесечните демонстрации против проекта за промяна се ускориха тази седмица и главният синдикат на Израел разгласи обща стачка , което докара до безпорядък, който затвори огромна част от страната и заплаши да сковава стопанската система.

В тирада в най-гледаното време нощес Нетаняху призна разделянето , което вълнува нацията, и разгласи едномесечно закъснение на законодателството .

Съединените щати похвалиха хода, като американският делегат в Израел Том Нидес сподели по радиото на израелската войска във вторник, че Нетаняху ще бъде поканен да посети президента на Съединени американски щати Джо Байдън във Вашингтон „ скоро “. Той призна, че желае „ да избегне революция “ и ще търси компромис с политическите съперници. Нетаняху приказва, откакто десетки хиляди хора демонстрираха пред постройката на Народното събрание в Йерусалим .

Съобщението му наподобява успокои част от напрежението, което подклаждаше месеци на вълнения. Но не съумя да се оправи с главните проблеми, които поляризираха израелците. Нетаняху управлява най-дясното държавно управление в историята на Израел и неговите съдружници дадоха обещание да одобряват законодателството.

Поредица от телефонни диалози сред съперничещи опозиционни водачи последва изказването на Нетаняху и продължи във вторник сутринта, като няколко работни групи бяха посочени, откакто митингите утихнаха и най-големият синдикат в Израел анулира общата си стачка. В речта си Нетаняху разгласи още:

„ Когато има опция да се избегне революция посредством разговор, аз, като министър-председател, си вземам таймаут за разговор . “

Той даде обещание да реализира „ необятен консенсус “ по време на лятната сесия на Народното събрание, която стартира на 30 април.

Главният президент на страната Исак Херцог съобщи, че прекъсването на законодателния блиц е „ вярното нещо “ и предложи да следи договарящите екипи. Той беседва в обособени телефонни диалози с Нетаняху, опозиционния водач Яир Лапид и ръководителя на партията Национален съюз Бени Ганц , оповестиха от кабинета му. Херцог разяснява:

„ Това е моментът за откровена, сериозна и виновна полемика, която незабавно ще докара до усмиряване на духовете и понижаване на пламъците . “

Министърът по националната сигурност Итамар Бен-Гвир , ултранационалист, който настояваше за бързо приемане на пакета, акцентира, че предлагането „ ще премине “ , макар че ще почете забавянето. Той написа в Twitter:

„ Никой няма да ни уплаши . “

Критиците споделят, че законодателният пакет ще попречи на системата на надзор и баланс в страната. Протестиращите дадоха обещание да засилят демонстрациите си.

Ремонтът ще даде на Нетаняху, който е съден по обвинявания в корупция, и неговите съдружници последната дума при назначението на националните съдии. Това също по този начин ще даде на Народното събрание, който е следен от неговите съдружници, власт да анулира решенията на Върховния съд и ще ограничи способността на съда да преразглежда законите.

Нетаняху твърди, че смяната е нужна, с цел да се овладее един демократичен и прекомерно намесен съд от неизбрани съдии. Но съперниците му споделят, че пакетът ще концентрира прекалено много власт в ръцете на съдружниците на Нетаняху. Казват още, че той е в спор на ползи като обвинен.

Голяма част от израелското общество и държавните управления по света осъдиха главното преустрояване . Бизнес водачи, топ икономисти и някогашни шефове по сигурността се оповестиха против проекта, заявявайки, че тласка страната към автокрация. Бойни водачи и военни резервисти заплашиха да не се явят на работа, а валутата на страната, шекелът, падна в стойност.

Десетки хиляди хора, най-вече всемирски израелци от междинната класа, постоянно се причисляват към всеобщи митинги против него.

Ситуацията ескалира в неделя вечерта, откакто Нетаняху ненадейно уволни министъра на защитата Йоав Галант , който го беше призовал да отсрочи проекта си, базирайки се на опасения за вреди на израелската войска .

Скандирайки „ Страната е в пламъци “ , гневни протестиращи възпламениха огньове по основната автомагистрала на Тел Авив, затваряйки пътната артерия и доста други в цялата страна за часове. Демонстрантите продължиха в понеделник пред Кнесета или Народното събрание, трансформирайки улиците към постройката и Върховния съд в разгорещено море от синьо-бели израелски флагове, осеяни с банери на прайда в дъга.

Заминаващите полети от основното интернационално летище бяха приземени, блокирайки десетки хиляди пасажери. Големи вериги молове и университети затвориха порти, а профсъюзът прикани своите 800 000 членове да спрат работа в опазването на здравето, превоза, банкирането и други области.

Палестинските жители на Израел значително се опълчиха на митингите. Мнозина споделят, че демокрацията на Израел е опетнена от военното му ръководство над техните братя на Западния бряг и от дискриминирането , пред която са изправени самите те.

Дори при настоящите огромни проблеми публични лица в и отвън Израел показаха облекчение, че паузата е спечелила известно време.

„ Снощи спах добре, популярност Богу “ , показа посланикът на Съединени американски щати Нидес пред израелското армейско радио. Той продължи:

„ Тази заран съм оптимист и поздравявам хода. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР