Политическите битки в Лондон след стремителната атака срещу Борис Джонсън

...
Политическите битки в Лондон след стремителната атака срещу Борис Джонсън
Коментари Харесай

Украйна под атака: основният ѝ защитник е на ръба на колапса

Политическите борби в Лондон след стремителната офанзива против Борис Джонсън минаха в позиционен режим. Министър-председателят се е затворил в резиденцията си на Даунинг Стрийт и отхвърля да напусне. Съпартийците, които го настройват за оставка, се върнаха с празни ръце. „ Ако имаше най-малко малко достолепие, самоуважение и благовъзпитание, трябваше да разбере, че всичко е свършило “, разочаровано декларира водачът на парламентарната секта на Националната партия на Шотландия Иън Блекфорд. Вместо да подаде оставка, Джонсън написа писмо до Единбург, в което отхвърли на шотландците правото да проведат втори референдум за самостоятелност. Като цяло се преструва, че всичко върви както нормално. Въпреки обстоятелството, че през последния ден няколко десетки души напуснаха държавното управление му.

Най-скорошните изследвания на публичното мнение демонстрират, че 68 % от британците са срещу Джонсън. „ Ръководителят на държавното управление е наясно, че има мандат на доверие от 14 милиона души и ще напусне единствено в случай че Консервативната партия вземе този мандат от него “, сподели пред кореспонденти един от съдружниците на премиера. Джонсън си разрешава да контраатакува. Късно в сряда вечерта той уволни министър Майкъл Гоув, тъй като го помоли да освободи премиерския пост.

Тези политици имат остарели сметки за споразумяване. Гоув съобщи Джонсън, когато той за първи път се опита да се кандидатира за премиерския пост. През 2016 година Майкъл Гоув беше началник на предизборния щаб на Джонсън и в последния миг ненадейно разгласи, че Борис заради персоналните си качества не може да заеме поста началник на държавното управление и даже издигна своята кандидатура на негово място. В английския политически хайлайф, където връзките в никакъв случай не са били лесни, това се възприема като отиване прекомерно надалеч. Достатъчно е да се каже, че в кръга на Джонсън Гоув е именуван змия.

Следващата седмица неумолимият министър председател би трябвало да разгласи от дълго време обещаните ограничения за справяне с икономическите проблеми. Тази бравада като цяло е в стила на Джонсън - той е занаятчия на лозунгите, само че когато става въпрос за действителни каузи, се оказва слаб.

Историята на рухването му не стартира през вчерашния ден. Първият звънец удари незабавно след триумфалната изборна победа през декември 2019 година Тогава, водена от Джонсън, Консервативната партия завоюва солидно болшинство в Народното събрание. Той даде обещание да обезпечи Брекзит и елементарно победи опозиционните лейбъристи, тъй като те, под управлението на Джереми Корбин, не можаха да формулират ясна позиция.

Политическият му капитал беше голям, само че министър председателят бързо го трансформира в прахуляк. Джонсън пропусна началото на пандемията: пропусна значими срещи, закъсня с въвеждането на карантина, което коства живота на хиляди британци. Самият той едвам беше избавен в лондонска болница. В същото време в кабинета процъфтява шуробаджанащината: многомилионни контракти за закупуване на персонални защитни средства и проби се популяризират измежду познати и другари.

Изглеждаше, че Джонсън има късмет да възвърне доверието. Правителството му съумя да закупи ваксини, спазващите закона британци се подредиха на опашка за инжекции.

Но се оказа, че законът не е писан за всички. В края на предходната година изплуваха детайлности за събирания в резиденцията му на Даунинг стрийт, и то с всички детайлности. Докато на британците беше строго подредено да си стоят у дома и да съблюдават карантина, подчинените на Джонсън и самият той се забавляваха и пиеха, без да се натоварват с условности даже когато страната изпращаше последния път на брачна половинка на починалата кралица принц Филип и самата Елизабет II беше принудена да скърби сама със защитна маска, като се пазеше на разстояние от останалата част от фамилията си.

Проблемът даже не е, че министър председателят е пил. Най-лошото е, че излъга, като съобщи в Народното събрание, че не е нарушил закона. Тлъста точка в тази история беше сложена от полицейската санкция, наложена на Джонсън за празнуване на рождения му ден в офиса му. Сумата от 50 лири беше незначителна, само че самият факт на откритото нарушаване потвърждаваше, че министър председателят е заловен в неистина.

Той влезе в историята на Англия като единственият министър-председател, нарушил откритите от самия него закони. В същото време разпоредбите на английската политическа система вършат ръководителя на държавното управление виновен за държанието на своите подчинени. Смята се, че в стените на английския парламент депутатите нямат право да лъжат - най-малко на доктрина. Обвинението на сътрудник в неистина там се прави оценка като тежко нарушаване, за което ръководителят лишава нарушителя от правото да взе участие в съвещанието на камарата. Понякога възбраната продължава няколко дни.

В същото време британските издания намерено назовават Джонсън сериен измамник. Тази известност се закрепи за него доста преди да придобие минимална политическа тежест. След като приключва Оксфорд, Джонсън взема решение да стане публицист. Двадесет и три годишен стажант за лондонския вестник „ Таймс “ получи поръчка да напише публикация за разкопките на двореца на британския крал Едуард II. Джонсън се обадил на своя кръстник, известния професор по история Колин Лукас. Коментарът на учения му се сторил отегчителен и той реши да добави нещо от себе си към него: " Приписах на Колин думите, че Едуард Втори в този Розов замък се въргалял с любовника си Пиърс Гавестън. За страдание имаше някакъв историк от провинцията, който видя, че по времето, когато е издигнат Розовият замък, Пиърс Гавестън е бил погубен от дълго време “, спомня си самият Джонсън епизода, след който незабавно е уволнен от вестника.

Джонсън стартира работа за „ Телеграф “. Отиде като сътрудник в Брюксел и там продължи да съчинява приказки: написа за проекти да се взриви постройката на Европейската комисия и на нейно място да се построи километров небостъргач, че еврочиновниците ще вкарат нови стандарти за презервативи, с цел да пасват на скромните достолепия на италианските мъже. Влизайки в политиката, той изгаря в спекулация с журналистката Петронела Уайът. Джонсън лъже водача на Консервативната партия, че няма извънбрачни връзки, беше изловен в неистина и уволнен. Известният публицист Питър Оборн събира доказателства за това по какъв начин английските водачи лъжат в продължение на доста години: „ Гордън Браун, Дейвид Камерън, Тереза Мей - всички те си разрешават да изричат неистини, само че това, може да се каже, е в границите на естествения диапазон. Когато през 2019 година министър-председател стана Джонсън, моето досие стартира да пораства стремглаво "

Като външен министър Джонсън лъже, че английските учени са разпознали съветския генезис на отровата, с която се твърди, че са отровили Скрипал. Джонсън към момента не може да задмине Тони Блеър, който въвлече Англия във войната в Ирак под подправен предлог, макар че нищо не може да бъде изключено, като се има поради ролята му в актуалната украинска история. Бившият му непосредствен консултант Доминик Къмингс е уверен, че Джонсън е употребявал Украйна, с цел да се защищити от възходящото неодобрение вкъщи: " Той просто се пробва да оцелее. Той ще пожертва хиляди украинци, единствено с цел да може да кара мотоциклет из селската си резиденция. Съмишленици в неговия бункер имат вяра, че войната му оказва помощ да избяга, тъй като отвлича вниманието. Борис прави всичко единствено за себе си. “

Съдейки по темповете на оставките към него, защитавайки се, Джонсън рискува да остане самичък. Въпреки рецесията в стопанската система искащи да заемат неговото място не липсват. Не е несъмнено обаче, че той ще бъде сменен от някой радикално по-добро.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР