Политически въпрос е дали правителството ще подаде оставка на 6

...
Политически въпрос е дали правителството ще подаде оставка на 6
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Политически въпрос е дали правителството ще подаде оставка на 6 или на 26 март

Политически въпрос е дали държавното управление ще подаде оставка на 6 или на 26 март, разяснява пред Нова нюз конституционалистът Борислав Цеков.

„ Те ще пристъпят към сходна стъпка, когато навлязат в напреднала фаза на политическите договорености за преформатиране на държавното управление ”, уточни Цеков.

По думите му ГЕРБ е в мощната позиция, защото и съгласно социологията техните резултати се покачват, а поддръжката към „ Продължаваме промяната ” пада.

„ Това им дава (на ГЕРБ - бел. ред.) по-силната позиция, в това число и за подобен вид политическа рекламация - за изцяло преформатиране на държавното управление ”, добави Цеков.

Възможно е да има отсрочване на ротацията, до момента в който ГЕРБ е склонна да употребява власт, без да носи отговорност, счита от своя страна конституционалистът доцент Наталия Киселова.

Доц. Киселова посочи, че при възможна оставка на държавното управление има три значими аспекта, които бяха изменени в Конституцията - фактът, че ще продължи да има съвещания на Народното събрание, лимитираните варианти за избор на длъжностен министър председател, както и дали претендентът за министър-председател няма да влезе в колизия със законодателството.

„ Тоест може ли едно лице, което заема друга обществена служба, да бъде и длъжностен министър-председател ”, посочи Киселова.

Според доцент Цеков е добре да има законодателни промени, които да доизяснят статуса на висше длъжностно лице в интервал, в който то е назначено по парламентарен ред за длъжностен министър-председател.

" В множеството европейски страни е присъщ този модел - Народното събрание работи, текущият кабинет се трансформира в кабинет в оставка, който има темперамент на служебно държавно управление с известни ограничавания във функционалностите. Ще забележим по какъв начин ще проработи в нашите условия ", уточни Цеков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР