Политически горещ бе днешния ден. Депутатите се събират извънредно днес

...
Политически горещ бе днешния ден. Депутатите се събират извънредно днес
Коментари Харесай

Горещ политически ден: Тежки дебати по вота на недоверие към кабинета. Резултатът - в сряда вечерта

Политически парещ бе днешния ден. Депутатите се събират изключително през днешния ден в 11 ч., с цел да обсъдят вота на съмнение към държавното управление, импортиран от ГЕРБ-СДС.

Разгорещените диспути завършиха в 19.10 часа. Председателстващият Мирослав Иванов разгласи, че привиква на следващия ден изключително съвещание в 19.10 часа с една-единствена точка - гласоподаване на вота на съмнение.

Мотивът за вота е неуспех на кабинета във финансово-икономическата политика.

Според някогашните ръководещи съдружните връзки се контролират с напън, а поддръжката за кабинета се обезпечава с пазарлъци.

" Провалът на това държавно управление е сложен. Няма секторни измерения, единствено поради числата от статистиката и заради обстоятелството, че този неуспех всеки български жител може да го усети по джоба си.
Чрез вота на съмнение - услужливо към всички български жители, към всички политически сили, ние се опитваме да помогнем на тази тъга да се постави край. Тя е тъга за всички ", сподели Томислав Дончев, зам.-председател на ГЕРБ, аргументирайки вота.

Премиерът Кирил Петков от своя страна уточни, че не се тормози от вота на съмнение и продължава да търси поддръжка от депутати.

" Ще дадем всичко от себе си да ги намерим. Ще продължим да работим с всичко, което можем, да ги убеждаваме за какво е толкоз значимо за България те да вземат вярното решение. Ако инцидентно не успеем и падне държавното управление, идващият мандат с съдружните ни сътрудници ще стартираме да приказваме с всеки един народен представител, който желае да реши дали да поддържа това държавно управление, от всички политически сили, само че би трябвало да са самостоятелни ".

Парламентарната математика сочи триумф на опозицията. Към момента гласовете в Народното събрание за вота на съмнение са 125, което е задоволително държавното управление да падне. 115 са гласовете в поддръжка на кабинета " Петков " дружно с отделилите се депутати от Има Такъв Народ.

Единственият късмет на ръководещите е, в случай че се намерят и други отцепници от парламентарната група на Има Такъв Народ. Към момента няма поръчки, че още депутати на Трифонов ще го изоставят. Последният, който го направи - Кирил Симеонов, обаче разгласи напълно внезапно отдръпването си, тъй че са вероятни всевъзможни изненади.

Чуха се гласове, че е допустимо и обособени депутати от " Възраждане " да поддържат кабинета, само че към този момент нищо не удостоверява сходен сюжет.

Кирил Петков позволи, че в случай че кабинетът му падне, Политическа партия може да предложи различен, с друг министър председател. Стигне ли се до този вид, най-логичният му правоприемник е политическият му сътрудник Асен Василев. Освен вицепремиер в актуалното държавно управление, той е и съпредседател на Политическа партия, дружно с Петков.

Това, което се случва през днешния ден, е че новата коалиция сред Движение за права и свободи, ГЕРБ и " Възраждане " би трябвало да обезпечи гласовете. У тях е топката. Това, което виждаме в последните дни - нервността, с която приказват, подсказва, че не са сигурни, че имат тези гласове ", сподели ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров преди дебатите за вота на съмнение.

" Мотивите за вота са безусловно елеметарни. Всички данни демонстрират, че България се оправя чудесно в една доста сложна икономическа обстановка за цяла Европа, тъй че тези причини са безусловно несъстоятелни и безпочвени ", съобщи той. Гюров разяснява още, че нямат проект Б за втори кабинет.

" Работим по програмата - гласоподаване на избор на съмнение, по-късно пускане на процедурата ", сподели той. " Надяваме се на утрешното гласоподаване да се намерят 121 народни представители, които да поддържат борбата за България ", сподели Венко Сабрутев. Той съобщи, че Кирил Петков и Асен Василев имат задачата да ги търсят. " Вярваме, че ще намерим поддръжка, с която ще продължи ръководството ", заключи той.

" Нашата групировка не се опасява от избори, само че ползите на страната не са за това да има турбуленции и избори. Мотивите за вота, несъмнено има и годни финансови терзания, само че тях би трябвало да обсъдим умерено в бюджетната процедура, а не да хвърляме страната в политическа рецесия ", съобщи съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов. По думите му изгода от този избор имат хората, които желаят да основат застоялост и безпорядък.

" Възможността вотът да мине или да не мине е 50:50. Ще се опитаме да убедим народните представители, че в този момент не е време за избори, тъй като имаме толкоз доста рецесии, които желаят решение и съществуване на парламент ", сподели Атанас Атанасов от " Демократична България " преди диспути в Народното събрание. По думите му претекстовете за вота са несериозни.

" Правителството съумява в тази тежка рецесия да овладява обстановката. Мисля, че държавното управление го демонстрира ", съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски. Според него е значимо какво идва по-късно държавно управление. По думите му има народни представители от опозицията, които биха подкрепили държавното управление, постъпвайки съзнателно.

" Имаме доста работа, с вотове на съмнение няма да стане ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Според него от ГЕРБ нямат стопански причини да смъкват държавното управление, аима единствено политически претекстове за това. " Не сме изпратени тук да си играем на вотове на съмнение ", сподели Гечев.

" Нормален политически ход при този политически резултат. Вотът на съмнение е законна форма в демокрацията. Не знам за какво хора, които неправилно потеглиха да сформират коалиция и когато са си изгубили болшинството, търсят по какъв начин да упрекват опозицията ", сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. Той добави, че от " Продължаваме промяната " се се трансформирали в " цялостен неуспех " и са напът да се трансфорат в " цялостен срам ".

" Няма по какъв начин да подкрепиш един министър-председател, който не се преценява с изрече си, подканва всички да се вдигнат против Движение за права и свободи, насочвайки националистическия избор. Това са неприемливи неща. В залата се вижда дали Движение за права и свободи играе роля ", съобщи Рамадан Аталай от Движение за права и свободи.

" Свалихме доверието от това държавно управление и излязохме от обединението. Какъв по-голям жест желаете да създадем, с цел да знаете по какъв начин ще гласуваме ", разяснява ръководителят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов на влизане в Народното събрание.

Ива Митева от " ИТН " пък сподели, че ще гласоподава " За " вота на съмнение. " Всички би трябвало да се научим да водим разговор и когато приказваме за разговор, за битка с корупцията, с морал, би трябвало да ги демонстрираме. Надявам се след този избор всички да си научим урока ", сподели тя. " Ще гласоподавам по съвест, както ме и посъветваха ", съобщи Пламен Николов от " ИТН ".

Премиерът Кирил Петков и районният министър в оставка Гроздан Караджов придвижиха размяната на обвинявания и в Народното събрание, по врме на дебата за вота на съмнение.

Караджов съобщи, че отношението към Има Такъв Народ като към трето качество хора, като към чалгари, е довело до разрива в обединението.

" Сега ще видите, щом дърпате лъва за опашката ", съобщи министърът в оставка.

Той за следващ път упрекна Петков и съобщи, че изрича неистини, и по тази причина реши да цитира персонален диалог с него. По думите му министър председателят му е споделил, че не има вяра, че Караджов ще открадне парите за пътните компании, поискани с нарастването на бюджета на Министерство на регионалното развитие.

" Не желая, в случай че падне държавното управление, да се разплаща с компаниите оня в отсрещната постройка (Румен Радев - б.а.) ", допълнил министър-председателят.

След това министър председателят Петков изиска думата, а ГЕРБ го посрещнаха с възгласи " мафия ".

Кирил Петков съобщи, че доста елементарно е можел да обезпечи най-стабилното държавно управление. Това би било допустимо единствено в три стъпки:

Първо - държавното управление дава поисканите от Караджов 3,9 милиарда лева за Министерство на регионалното развитие, след което Тошко Йорданов не помни за Северна Македония.

Второ - Бойко Борисов се обажда, схващат се да не го пипат, след което " дясната половина на залата млъква " (ГЕРБ-СДС - б.а.).

Третата стъпка, с която по думите му биха спрели обвиняванията от Движение за права и свободи, е да не се приказва за " Магнитски " - световният закон, по който е глобен депутатът от придвижването Делян Пеевски.

Лидерът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ изиска Петков да бъде глобен и го назова " клетвонарушител, измамник и извършител на Конституцията ". След това Карадайъ отбрани съпартиеца си Делян Пеевски и съобщи, че той води каузи в Съединени американски щати.

Последва и изявление на ръководителя на групата на Политическа партия Андрей Гюров, който прикани Карадайъ да бъде осъден със забележка, а при второ нарушаване - да бъде отхвърлен за три съвещания. Това ще е удар за новосформираното болшинство, изключително на фона на идното гласоподаване на вота на съмнение.

Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) пък съобщи, че дебатът е посочил " лекьосаните парапети на властта ". В изявлението си тя укори Петков, който приказвал срещу президента. Така изненадващо ГЕРБ-СДС реши да брани Румен Радев. Атанасова назова държавното управление " корупционери ".

Очаква се дебатите да продължат дълго. Самото гласоподаване на вота ще се организира 24 часа след приключването им. Това значи, че ориста на кабинета ще бъде решена в сряда.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР