Политическата воля за закриването на специализираните съд и прокуратура няма

...
Политическата воля за закриването на специализираните съд и прокуратура няма
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: През март закриването на специализираните съд и прокуратура ще бъде гласувано в НС

" Политическата воля за закриването на профилираните съд и прокуратура няма да бъде изменена ", сподели по БНР правосъдният министър Надежда Йорданова.

Очакванията са в границите на март законопроектът да бъде гласуван в Народното събрание.

Проектът за промени в Закона за правосъдната власт на правосъдното министерство е оповестен за публично разискване:

" Ние се вслушваме в експертите, в магистратурата и за това по какъв начин да създадем тъй че, всяко дело, което е в правосъдна фаза, да бъде доразгледано, да не бъде прекъснато и да бъде стартирано още веднъж, а да бъде обезпечено безпроблемното им привършване ", разясни Йорданова.

След чуването на премиера Кирил Петков, правосъдният министър и основния прокурор в Брюксел от мониторинговата група на Европейския парламент, Надежда Йорданова съобщи, че се е състояла една дейна и отворена полемика:

" Това, което тревожи Брюксел е, че България и прокуратурата нямат ясни отговори, да вземем за пример за това какво се случва по делата " Магнитски ", че в България следствията не престават прекомерно дълго. Трябваше да давам отговор на въпросите, какво ще създадем, с цел да се прекрати тази процедура едни предварителни производства и следствия да не престават прекомерно дълго.

" Беше подложен и ясно въпросът какво ще създадем по казуса, че у нас нещата на хартия са чудесни, а действителността е друга.

Според мен евродепутатите са наясно със обстановката в България и мъчно могат да бъдат заблудени с неочаквани промени на мнения или " прахуляк в очите ", сподели още Йорданова.
Надежда Йорданова се надява Народно събрание да реализира консенсус за конституционни промени
" Най-ефективната мярка за въвеждане на ефикасен надзор и търсене на отговорност от основния прокурор, е смяна в Конституцията. Глед...
Прочети повече
По думите и е обикновено европейските депутати да слагат въпроси, още повече, че това са и въпросите на българското общество.

Правосъдният министър разяснява и подадената оставка на Сотир Цацаров:

" Няма персонален детайл или претекст нито в промяната на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ), нито в която и да е друга промяна. Въпросите са кардинални, институционални, като това по какъв начин да се направи по този начин, че те да работят по дейно и по-прозрачно, без корупционни прояви и в полза на жителите.

Обстоятелствата, че избрани лица пречат на тези промени, изкривяват ги, не може да не бъде коментирано. И тук не става въпрос за съответното физическо лице, а какво прави това лице на съответната позиция ", разясни още пред БНР Йорданова.

Според Йорданова се прецизират елементи по какъв начин ще работи отсега нататък Антикорупционната комисия, изключително във връзка с проверяващите функционалности.

Още от ПОЛИТИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР