Политическата система агонизира, но освен нея е поставена под заплаха

...
Политическата система агонизира, но освен нея е поставена под заплаха
Коментари Харесай

Костадинов: Заплашена е националната ни сигурност, САЩ искат да овладеят Българската православна църква

„ Политическата система агонизира, само че с изключение на нея е сложена под опасност и една друга доста значима част от системата за национална сигурност, каквато е Българската православна черква “ , сподели Костадин Костадинов на брифинг пред публицисти в Народното събрание.

Днес стартира процедурата по желание на български патриарх, като Синодът би трябвало да избере трима от българските митрополити , които дават отговор на изискванията, като един от тях ще бъде определен за патриарх.

Костадинов обаче сподели, че има сериозна опасност, която се популяризира от ден на ден като информация измежду вярващите хора в България. Той напомни, че БПЦ е измежду най-старите православни църкви изобщо и е шестата автокефална православна патриаршия и нейната самостоятелност е значима за независимостта за българската страна.

„ Заплахата е от повтаряне на църковния ерес, който се случи при започване на 90-те години. И тогава и в този момент избрани политически среди работят в тази посока, само че в случай че тогава разколът беше инспириран 100% от политическите среди, то в този момент, въпреки и инспириран до някаква степен още веднъж от политици, този път той има доста сериозна духовна и идеологическа основа. Защото разликата с предходния ерес беше, че той беше само и единствено вътрешен, и беше артикул на огромното разединение и разделяне в обществото тогава – ляво и дясно в посткомунистическа България. Докато в този момент става въпрос за външна интервенция, непосредствено от Съединени американски щати, която има за цел да постави зависим на нея патриарх отпред на Българската православна черква, която е страна в страната, т.е. тя е духовната българска страна “ , разяснява още Костадинов.

Той е на мнение, че концепцията е Съединени американски щати да сложат патриарх, който да вкара нашата православна черква в положение на разделяне с най-голямата православна черква – съветската . Като почвата към този момент е готова за това с наличието на трима наши митрополити и двама епископи, които бяха в служение с украински разколници.

„ И в случай че един от тези трима наши митрополити бъде определен за патриарх, това значи, че автоматизирано, тъй като такива са църковните догми, общението с еретик, който е патриарх, бива прекъснато от другите църкви. Разколът в православния свят е доста сериозен. И той се инспирира от по този начин наречения Вселенски патриарх, въпреки че би трябвало да го назоваваме за по-правилно турски патриарх. Защото турският патриарх Вартоломей има паство само и единствено на територията на Турция. Парадоксалното е, че по-голямата част от неговото паство в Турция е българско. И наличието на Вартоломей на събора, който се готви в края на месеца, слага под опасност самата православна черква като самостоятелна институция “ , сподели още ръководителят на „ Възраждане “.

Той добави, че е доста ужасно това, че в нашата православна черква има митрополити, които към този момент обществено показват своето мнение, че БПЦ е позволила огромна неточност , като е станала самостоятелна през 1870 година .

„ В момента агонизира политическата система. В този ред на мисли – мъката на политическата система съответствува с готвения сериозен удар върху Българската православна черква. В момента и политическата страна, и духовната страна в България са сложени пред доста съществени тествания. И тъкмо заради тази причина ние още преди две седмици внесохме искане до Румен Радев да се свика Консултативен съвет по национална сигурност във връзка със опасността към Българската православна черква. Радев даже не си направи труда да ни отговори. Нашата православна черква е извънредно значим детайл от системата за национална сигурност и това не трябва да бъде подценявано – в последна сметка църквата е надживяла страната. Призоваваме Румен Радев, според Конституцията, да свика Консултативен съвет по национална сигурност. Ако той не желае, ние можем да желаяме подобен съвещателен съвет, тъй като, отново споделям, застрашена е нашата националната сигурност и се прави опит да бъде овладяна Българска православна черква “ , добави Костадин Костадинов.

Ще се усъвършенства ли положението на спортните бази във Варна?

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР