Политическата обстановка в страната може би е оказала влияние за

...
Политическата обстановка в страната може би е оказала влияние за
Коментари Харесай

Д-р Елица Енчева: България има реален шанс да изгради протонен център за лечение на рак

„ Политическата конюнктура в страната може би е оказала въздействие за това, че досега планът за построяването на протонен център не е осъществен, само че средствата са отпуснати от Европейски Съюз и сегашното управление на Министерството на здравеопазването има предпочитана задача да осъществя плана. Затова скоро би трябвало да заседава работната група. “

Това разяснява в ефира на „ Добро утро, Европа “ проф. доктор Елица Енчева-Мицова, която е ръководителят на клиниката по „ Лъчелечение “ при УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна.
Отпуснатите средства от Европейски Съюз са 157 млн. лева като има съфинансиране от страната – 31 млн лева Според изчисленията би трябвало тези средства да са задоволително за построяването на сходен център, само че зависи и от броя на протонните стаи.
„ Протонната терапия е тип лъчелечение, която има клинично предимство пред фотонната, с която облъчваме общоприетоо нашите пациенти – това са рентгеновите лъчи “, изясни доктор Енчева-Мицова.
Протоните имат преимущество, тъй като са по-щадящи за близките тъкани, облъчването на здравите тъкани се лимитира с 60-70%. Намаляват се тежките реакции с 25% и най-основните индикации за това лекуване са децата, тъй като техният организъм е неузрял, много по-лъчечувствителен.
„ Но имаме и пациенти с онкологични болести и в зрелост “, добави доктор Енчева-Мицова.
По думите ѝ занапред ще се дискутира къде да бъде ситуиран протонният център, като за момента планът е предопределен за София, само че полемиката следва в работната група.

„ България има действителния късмет да осъществя този план. Най-добре е да бъде надграден действителен център, като УМБАЛ „ Св. Марина “ – Варна. Много е значимо да има образни диагностики. Отнема 3 до 4 години от старта на плана до неговата реализация. Това е дълъг развой на апаратура на машината, образование на фрагменти и така нататък Трябва да се надгради над съществуващите познания и умения, тъй като протонната терапия си има своите специфики “, акцентира доктор Енчева-Мицова.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР