Политическата буря в Гърция се разрасна в понеделник, след като

...
Политическата буря в Гърция се разрасна в понеделник, след като
Коментари Харесай

Мицотакис отказа оставка заради гръцкия “Уотъргейт”, - бил законен

Политическата стихия в Гърция се разрасна в понеделник, откакто министър председателят Кириакос Мицотакис разгласи, че подслушването на водача на опозицията е било неправилно, само че законно, оповестиха западни издания. Все отново министър председателят се извини и дефинира случилото се като непростимо, само че отхвърли да подаде оставка.

“Това, което се случи, може да е било законно, само че беше неточност. Не знаех и явно в никакъв случай не бих го разрешил ”, сподели Мицотакис в телевизионно послание към нацията.

Според него разследващата работа на страната (НРС) е подценила политическото измерение на дейностите си. “Това беше официално съответно, само че политически недопустимо ”, разгласи министър председателят.

Мегаскандалът с подслушванията избухна предходната седмица, предизвиквайки политическа стихия, като опозиционните партии настояха за задълбочено следствие и дефинираха разкритията като персоналния “Уотъргейт ” на Мицотакис по прилика с добре известните събития в Съединени американски щати през 1972-1974 година, които приключиха с оставката на президента Ричард Никсън.

В Гърция всичко стартира, откакто се появи информация, че водачът на опозиционната лявоцентристка коалиция ПАСОК - Движение за смяна Никос Андрулакис е бил подслушван от службите през 2021 година Политикът, който сега е и евродепутат, заяви, че е получил и друга информация от Брюксел при инспекция на достъпа до телефона му. Той добавя, че е имало и опит устройството му да бъде следено с шпионски програмен продукт, само че не е натиснал линка, който да го болести. През април пък гръцкият финансов публицист Танасис Кукакис разгласи, че е бил наблюдаван от юли до септември 2021 година

Гръцкият министър председател, чиято партия “Нова народна власт ” е изправена пред борба за преизбиране през идната година, се извини на Андрулакис в събота, като сподели, че не е знаел за подслушването и не би го одобрил. Мицотакис разкри, че е схванал за случилото се едвам преди няколко дни, и също по този начин разгласи ограничения за стягане на контрола върху интервенциите на разследващата работа и повишение на прозрачността на нейните практики.

“Подслушването на политика е осъществено по законови процедури, само че е било политически недопустимо и не е трябвало да се случва. Тази процедура беше утвърдена от висшия прокурор, както е планувано в наредбата, призната през 2018 година от предходното държавно управление. Подслушването е траяло три месеца и е било автоматизирано прекъсната, както се изисква от закона, няколко дни откакто Андрулакис беше определен за президент на партията ПАСОК ”, разгласи Мицотакис.

Премиерът изясни и че колкото и скъп да е приносът на Националната разследваща работа за подсилване на позициите на Гърция, излиза наяве, че е належащо освен повишение на нейната оперативна подготвеност, само че и преоценка на цялостната система за контрол и контрол

Мицотакис означи, че държавното управление незабавно се е съгласило със основаването на проверяваща комисия по случая, само че тя не може и не би трябвало да се трансформира в “шпионско шоу за партийна консумация ”.

Андрулакис, член на Европейския парламент от 2014 година, беше определен за водач на партията ПАСОК през декември 2021 година Заради абсурда с него оставки подадоха шефът на кабинета на премиера Григорис Димитриадис и ръководителят на Националната разследваща работа Панайотис Контолеон.

През уикенда се появи информация, че подслушването е станало по молба на службите на Армения и Украйна. Някои издания в Гърция приписаха настояването поради връзките на водача на ПАСОК със “сенчести лица, настоящи от името на китайските ползи ”, както и поради положителните му връзки с Русия и Турция. От Киев и Ереван незабавно опровергаха да имат нещо общо със случая.

Гръцки медии означават, че Национална разузнавателна служба дава отговор непосредствено пред кабинета на министър-председателя - смяна, която Мицотакис направи самичък след успеха на изборите през 2019 година

ПАСОК пък е третата по величина политическа партия в Гърция и в продължение на десетилетия беше главният политически противник на консервативната партия на Мицотакис.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР