Политическата безизходица даде на българския президент Румен Радев необичайно голяма

...
Политическата безизходица даде на българския президент Румен Радев необичайно голяма
Коментари Харесай

Bloomberg: България е слабото звено, което Путин може да използва

Политическата невъзможност даде на българския президент Румен Радев извънредно огромна власт, което съставлява риск за западните старания да санкционират съветския президент Владимир Путин поради нахлуването му Украйна, написа в собствен разбор Bloomberg.

След като четвъртите следващи избори в границите на 18 месеца не съумяха да произведат ясно ръководещо болшинство, възможностите, че скоро ще се появи ново държавно управление и в този момент наподобяват минимални. Тази обстановка концентрира в ръцете на президента Радев повече власт, в сравнение с церемониалната му позиция допуска, когато показва България в НАТО и Европейски Съюз.

59-годишният президент на България отхвърли изказванията на съперниците, че е прекомерно непосредствен с Москва. Но Радев завоюва властта две години след анексирането на Крим от Путин през 2014 година с акция за анулация на глобите, заявявайки в един миг, че полуостровът принадлежи на Русия. Оттогава той подлага на критика глобите поради нахлуването на Путин в Украйна, а този месец Радев даже отхвърли да подпише декларация, подкрепяща кандидатурата на Украйна за участие в НАТО, напомня Bloomberg.

Докато не се образува ново държавно управление, настоящ остава назначеният от Радев длъжностен кабинет, който взима всички значими решения. След като към този момент провокираха рецензии поради възобновяването на връзките с Москва (опитите за договаряния с " Газпром " - бел. ред.), Радев и служебното му държавно управление съставляват евентуално едва звено за Путин, което той ловко може да употребява, до момента в който се пробва да подкопае решимостта на Европа да поддържа Украйна.

Президентът се насочва към проруския лагер, което допуска, че краткотрайното държавно управление ще отклони България от прозападната ѝ позиция ", съобщи Капуцин Мей, анализатор в компанията за рисково разузнаване Verisk Maplecroft.

Сегашното държавно управление, назначено от Радев през август, отбрани решението си да възобнови договарянията с съветския " Газпром " за възобновяване на вноса на синьо гориво. Това съответствува с рецензиите на Радев, че глобите на Европейски Съюз вредят на европейската стопанска система, макар че осъжда експанзията на Москва.

Когато постановяваме наказания, се нуждаем от доста изчерпателен и изчерпателен разбор, с цел да не навредят необратимо на европейската стопанска система ", сподели Румен Радев пред кореспонденти в Прага на срещата на върха на Европейски Съюз предходната седмица.

Позицията му отразява рецензиите на унгарския министър председател Виктор Орбан, който подписа енергийни съглашения с Москва и прикани глобите против Русия да бъдат анулирани, с цел да се помогне за укротяването на инфлацията.

Унгария и България са единствените страни от Европейски Съюз, които публично отхвърлят да дават военна помощ на Украйна. Радев назова изпращането на оръжия " рискова стъпка към включването на България във войната ", сблъсквайки се с възходящите старания на други страни членки да въоръжат Киев.

Малко евентуално е Радев бързо да бъде сменен като индивидът, който взима най-важните решения в страната. Това акцентира по този начин или другояче необикновената обстановка, в която е България – решенията не се взимат от премиера и депутатите, както е по принцип.

Неуспехът да се образува пълноправно държавно управление може да провокира нови предварителни избори – пети за по-малко от две години. Междувременно служебният кабинет евентуално ще остане на власт в продължение на месеци, а Радев ще показва България на огромни конгреси, като срещите на върха на Европейски Съюз.

Служебният кабинет твърди, че не е слаба връзка във връзка с Русия и се пробва да се интегрира по-дълбоко в Европейски Съюз, като упорства за приемане на евровалутата, за присъединение към безвизовата Шенгенска зона на Блока, както и да завоюва участие в групата на развитите страни на Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Продължихме да работим по всички процеси за европейска интеграция ", съобщи в изявление вицепремиерът Атанас Пеканов.
Постоянно опълчване
Победителят от изборите на 2 октомври, някогашният министър председател Бойко Борисов, прикани за компромис за преустановяване на политическата безизходицата. Но други политически сили отхвърлиха да работят с партията на Борисов. Една от тях е “Продължаваме смяната ” на някогашния министър председател Кирил Петков, който поради вътрешните битки в обединението му, се отдръпна от властта през август.

Петков сподели, че най-хубавият метод да се отстрани съветското въздействие е да се изкорени присадката – включително и Борисов, който съгласно него е запазил информационните си линии отворени за Путин.

“Въпреки че е малко евентуално служебният кабинет да докара до " противоположен завой " в евроатлантическата ориентировка на България, увертюрите му към Москва са тревожни ”, съобщи той.

Наблюдават се трендове, при които служебното държавно управление се пробва да прокарва по-благоприятни за Русия политики ", сподели Петков в изявление.

Междувременно двусмислената позиция на Радев във връзка с Москва е приветствана от мнозина в България, в миналото най-близкият съдружник на Съветския съюз в Източна Европа. Най-малко три от седемте партии, определени на 2 октомври, имат проруски благосклонности.

Но старите връзки стигат единствено дотук. Борисов, който доминираше в българската политика повече от десетилетие, даде ясно да се разбере, че не е другар на Путин.

Ако още веднъж хвърлим страната в нови избори, това би било идеално за Путин ", заключи Петков.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР