Политическа партия Възраждане проведе протест пред Министерството на финансите. Поводът

...
Политическа партия Възраждане проведе протест пред Министерството на финансите. Поводът
Коментари Харесай

Възраждане: При приемане на еврото ще имаме ръст на цените Д-р Костадин Костадинов, председателят на партия Възраждане е водач на листата на Възраждане за 3 МИР Варненски

Политическа партия Възраждане организира митинг пред Министерството на финансите. Поводът беше подписаният от служебния министър контракт за присъединение на България към еврозоната.

Политическа партия Възраждане се опълчва на това решение и аргументира позицията си за опазване на лв. и срещу въвеждане на еврото. Част от претекстовете посочени от специалистите - икономисти на партията са:
Ще загубим безвъзратно националния си суверенитет. Инфлацията при стоките от първа нужда ще нарасне неимоверно. Валутният ръб е апетитна хапка за мафията в България. Ще плащаме задълженията на други страни.
Няма страна, която да е повишила скоростта на развиване на стопанската система си след влизане в еврозоната. ЕЦБ по никакъв метод не съумя да предотврати банкрута на банки и икономическата рецесия, да вземем за пример в Гърция, като ги остави да задлъжнеят и сега държавният им дълг е над 200% по отношение на Брутният вътрешен продукт.

Веднъж влезнала в еврозоната, за България не е очакван механизъм за излизане, показват още от политическата партия.

Представители на политическата партия внесоха в Министерството на финансите писмо, подписано от всички присъстващи на митинга, с искане за среща с финансовия министър

От Възраждане приканиха всички останали политически партии да излязат със мнения по въпроса с еврото.

„ Съгласно подписаните от България контракти и протоколи приемането на еврото не е обвързано със период. Има и опция за избор, какъвто са създали някои страни като Швеция и Дания. Въпреки че покриват критериите, те не желаят да одобряват еврото. При присъединението на Република България към Европейския съюз (ЕС) са подписани контракти, заявления и протоколи за изискванията, при които страната ни взе участие в съюза, които, несъмнено, нито са коментирани от политиците, нито е направено допитване до българския народ посредством  обществено разискване. Отново не сме осведомени какво е подписвано и по какъв метод политиците са се разпоредили с страната ни.

 В Протокола по отношение на изискванията и договореностите за приемането на Република България и Румъния в Европейски Съюз от 06.04.2005 година, е контрактувано България да взе участие в икономическия и паричен съюз от датата на присъединение като страни членки с дерогация по смисъла на член ІІІ-197 от Конституцията /Договора за основаване на Конституция за Европа/. Не всички страни от Европейски Съюз са приели еврото, да вземем за пример Дания още при присъединението е сложила изискване да резервира националната си валута, а други страни като Швеция, Унгария, Полша, Чехия, Хърватия, Румъния още не са въвели еврото. За да се вкара еврото, би трябвало съответната страна да дава отговор и на контрактуваните сред европейските страни критерии от Маастрийхт от 1991 година

Макар и съгласно Договора за присъединение да сме задължени да се включим в еврозоната, то това включване не е обвързано със период, т.е. няма по какъв начин да ни убеждават, че незабавно сме длъжни да се откажем от националната си валута. Още повече, има редица страни от Европейски Съюз, които са запазили националните си валути, и то без проблем. Правителството на ГЕРБ стартира през 2009 година договарянията за отвод от национална валута и въвеждане на еврото. Но няма категорично, обвързано със период обвързване на България да влезе в еврозоната. Всяко едно такова деяние към този момент е резултат от едноличните и самоволни решения на политиците. Българският народ не е питан за този значим въпрос, а публичните настройки са срещу въвеждането на еврото. През  г. на  шведите гласоподават «против» въвеждането на еврото, само че очевидно българските политици не почитат и не зачитат народа си и не са ни дали правото да се произнесем по този значителен въпрос, който ще засегне всички нас.

България съгласно мен не покрива изцяло изискванията за влизане в еврозоната. Защо тогава политиците упорстват да влязат – отговорът е: пари, пари и отново пари - преразпределените средства в Европейски Съюз. Защото към този момент на процедура не важи постулатът от Маастрихтските контракти, че задълженията и заемите на страните членки не се подсигуряват от общността. А и в изискванията на «пандемия» заемите се раздават доста по-лесно. В еврозоната има центробежни сили, като стопански мощните страни са скептично настроени към общата валута. Поемането на голям дълг от Европейски Съюз по отношение на преодоляване на рецесията, провокирана от ковид, също слага доста въпроси към присъединяване на страните от еврозоната в покриването на задълженията. Българските политици очевидно разрешават желанието им да усвояват пари от Европейски Съюз да надделее над здравия разсъдък и икономическа логичност.

 

При въвеждане на еврото, на процедура Европейската централна банка ще дефинира банковата политика в България  и ние няма да имаме никакъв суверенитет във връзка с финансите си. Ще бъдем напълно обвързани с финансовата политика и надлежно със разтърсвания в еврозоната. На процедура с въвеждане на еврото се анулира валутният ръб, който сподели положителни резултати до сегашния миг. За страдание няма обстоен разбор по какъв начин България ще бъде повлияна от приемането на еврото като разплащателна валута. А последното предложение това да стане без временен интервал, сигурно ще провокира безпорядък и проблеми на бизнеса и жителите. Пример за това е Гърция, която мина през съществени разтърсвания при промяната на националната си валута. Еврото не се приема еднопосочно и от редица финансисти, които са скептично настроени към бъдещето на еврозоната.

Българският лев /наименованието идва от старовремското название на лъв/, е знак на независимостта на България след Освобождението, когато българската страна стартира да печата свои пари, които да са национална валута. Българският лев е национална валута на България. Отказът от нея поврежда националния ни суверенитет и ни слага в цялостна взаимозависимост от непознати фактори като Европейската централна банка и политиката на Европейски Съюз. Решението за въвеждане на еврото като национална валута е политическо, а не икономическо, подбудено е от неизвестно какви претекстове, без съответен и изчерпателен разбор и ще сложи българите в спешна обстановка. Отказът от българския лев е  отвод от суверенитет. “, разясняват от политическата партия.

            На 8 юли в 13:00 ч. Възраждане ще даде конференция в Българска телеграфна агенция, на която представител от екипа от стопански специалисти ще показа опциите за оптимизация на държавния бюджет. Пресконференцията ще се излъчва в уеб страницата на Българска телеграфна агенция и онлайн в страницата на доктор Костадинов в обществената мрежа фейсбук: @kostadin.eu

Възраждане е с номер 11 в бюлетината на Парламентарните избори на 11 юли

България има потребност от Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР