Политическа група 5 ще внесе в Столичният общински съвет (СОС)

...
Политическа група 5 ще внесе в Столичният общински съвет (СОС)
Коментари Харесай

Още едно искане за местен референдум за завода за горене на боклук в София

" Политическа група 5 " ще внесе в Столичният общински съвет (СОС) отчет с искане за осъществяване на локален референдум в София. Целта е столичани да кажат по какъв начин да се ръководят и оползотворяват отпадъците на София и дали желаят в региона на Централна гара да има цех за изгаряне на боклуци. Това заяви общинският консултант Симеон Славчев.
На 16 май подписка с искане за локален референдум по въпроса внесе " Демократична България ". Ден по-късно СОС гласоподава построяването на апаратура за горене на боклуци при Топлоелектрическа централа " София ". " За " бяха 36 души, " срещу " - 16, " въздържал се " - 6.
Съгласно заложеното в проектодоговора, построяването на инсталацията ще стане от " Топлофикация София ". Цената е 157 538 018 евро без Данък добавена стойност, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развиване, а останалите т.е. до 67 млн. евро – посредством заем от Европейска инвестиционна банка. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета би трябвало да започва връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на " Топлофикация София ". Индикативната рента на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се планувани за премахване на недостатъци – след въвеждане в употреба. 36 месеца откакто проработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната облага е 10 млн. евро на година, а годишните разноски били 7 млн. евро.
Относно финансовите параметри, лицето на " За да остане природа в България " Тома Белев разяснява във Фейсбук: " Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лв. от Оперативна програма " Околна среда " на Столична община, с цел да гори отпадъците си в лична апаратура. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите фабрики, като за това се заплащат 5 млн. лв. годишно. "

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР