Полиомиелитът, наричан същодетски паралич, е островирусноинфекциозно заболяванеприхората, предавано по фекално-орален

...
Полиомиелитът, наричан същодетски паралич, е островирусноинфекциозно заболяванеприхората, предавано по фекално-орален
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на полиомиелита

Полиомиелитът, именуван същодетски паралич, е островирусноинфекциозно заболяванеприхората, излъчено по фекално-орален път.

Източници на болестта са заболели хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни промени на сивото вещество нагръбначния мозък, вяли атрофичнипарализи, тежко протичане и високасмъртност. Причинява се от полиомиелитнивирусиот рода Enterovirus. Засягат се най-вече деца на възраст 1 до 5 години.

До 1954 година, когато стартира имунизацията против това заболяване, полиомиелитът е бил необятно публикуван. Проявявал се с огромни епидемии. След въвеждането на живата полиомиелитна ваксина заболеваемостта е намалена внезапно. Днес се следят единични спорадични случаи и доста рядко епидемиологични експлоадирания. Световната здравна организация афишира, че битката с полиомиелита се намира в последния стадий преди ликвидирането му. През 1994 година Западното полукълбо е оповестено за свободно от болестта.

Първото научно название на болестта е направено през1789г. от британския доктор Майкъл Ъндъруд. Той разказва полиомиелита като „ уязвимост на долните крака “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР