Полина Дмитриевна танцува на детска песничка танца на малките патета

...
Полина Дмитриевна танцува на детска песничка танца на малките патета
Коментари Харесай

Повелителят на папагалите насели Родопите с какаду

Полина Дмитриевна танцува на детска песничка " танца на дребните патета " посред родопското село Соколици. Тя не би провокирала кой знае какъв интерес у родопчани, привикнали с чужденци от всички континенти, в случай че не беше специфична. Като желае нещо, изкрещява гордо, че е... ара. Тя е папагал, оцветен в зелено и жълто, и е чудна панорама за планината.

Пернатата Полина Дмитриевна демонстрира всички характерности на дама - любопитна, ревностна е към стопанина си и с темперамент. " Хитра е, основава интриги и с другите папагали спорят за водачество, откакто изчезна тарторът на цялото ято - Капитон ", споделят стопаните на Полина - Огнян и Светлана Герови. Двамата са на 53 години и поддържат единствения у нас център за рехабилитация на огромни папагали.

Отделили са половин етаж от къщата си - две стаи и тераса, общо 47 кв. метра, за жилище на папагалите. В тяхната обител има клони и поставки на разнообразни височини, с цел да могат свободно да си прелитат. Влизайки вътре, попадаш в пернатия им другоземен и див свят, който въобще обаче не е безреден - съществува строга подчиненост. Интелигентни и както хората - всяко със собствен манталитет, те не са доверчиви към външни лица, въпреки че не ги и боязън и не са склонни на нормалното за други домашни любимци послушание.

Стопаните им са в потрес, откогато изчезна тарторът на пернатите им. Капитон е огромно жълто качулато какаду на към 40 години. Обучена птица за свободни полети, Капитон лети от три години в региона на Соколовци, до връх Рожен и стига чак до прилежащото село Момчиловци. Изчезва следобяд на 19 март при гръмотевична стихия, откакто излетява от къщата на Герови за ежедневната си разходка, дружно със сина си Малчо.

" Малчо се прибра, а Капитон остана на открито. Той лети доста добре и е допустимо да е отлетял надалеч. Може поради гръмотевиците да се е изплашил и дезориентирал. Много се надяваме да е жив ", споделя Огнян Геров. В обществените мрежи той и брачната половинка му насочва парещ апел, който забележи какадуто, да им се обади. В търсенето им оказва помощ екоинспекцията в Смолян, където Капитон е регистриран.

Капитон е чисто бяла птица с жълта качулка и с обсег на крилата от 1 метър, а дължината на тялото му е 55 см. " Свикнал е да бъде свободен, отвън клетка. Местните птици не са опасност за него, поддържа връзка си с гарги и свраки, има в региона и двойка грабливи птици, само че уповавам се да не са го нападнали. По време на стихия и дъжд хищните птици не ловуват, в този момент им е и интервал на гнездене ", споделя Огнян.

Семейство Герови могат умерено да се нарекат повелителите на папагалите. Огнян е родом от Пловдив. Запознава се и се влюбва в брачната половинка си Светлана, откакто отива на посетители на татко си в Русия. И двамата са с техническо обучение. Преди 21 години обаче на прозореца им измежду зима каца вълнисто папагалче и по този начин стартира тяхната огромна обич към интелигентните пернати. През годините са гледали към 40 папагала. Капитон отглеждат от 15 години.

" Не може да ни не помни, в случай че бъде затворен в друга къща, ще се постарае да избяга. Не знам дали ще го изтърпят, със свое мнение е, може да ухапе, крещи мощно. Знае към 50 думи, името си знае, суперлативи на съветски за себе си знае - че е хубав, прекрасен, добър, орел ", описват Герови.

Освен изчезналия папагал в къщата си в Соколовци фамилията гледа още 15 папагала - южноамерикански, ара и амазони, какадута и хибриди като Полина Дмитриевна. Огнян отбелязва, че от какадутата има много, които са родени в Родопите, по тази причина ги назовава " рокаду ". " Те могат да живеят и 100 години, в случай че се гледат вярно. Търговията с екзотични животни е на трето място по облаги в международен мащаб след опиатите и оръжието ", споделя Светлана.

Двамата с Огнян образоват екзотичните си птици да летят свободно над родопските баири. Затова избрали да си купят и къща в село Соколовци. Миналата година на 9 птици намерили нов дом, откакто се възстановили при тях.

" Има доста птици, които се афишират за продажба от стопаните си, тъй като не могат да ги гледат. Но не споделят истината в обявите за какво желаят да се разделят с тях ", изяснява Светлана. Цените им варират от 700-800 лв. до към 2000 за амазони, 1200-1500 - за сив африкански сив папагал, 2000-2500 - за какаду ", изяснява Светлана. Тя от години се образова в диетология и държание на огромните птици.

Папагалите имат и непоколебим график на живот, спят от 14 до 16 часа следобяд и ядат едновременно.

Двамата с Огнян се устоят от дребен бизнес на Светлана в Русия. За птиците обаче разноските им са внушителни.

" Храната на месец коства от 600 до 1000 лв., ядат профилирана зърнена храна, портокали, банани, ябълки - към 40 кг зеленчуци и плодове изяждат на месец, също по този начин по няколко кг фъстъци, орехи. Миналата година се справихме с помощта на помощта на наши другари ", споделя Огнян.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР