Полезна информация за дванадесетокласниците и техните родители. До 21 февруари

...
Полезна информация за дванадесетокласниците и техните родители. До 21 февруари
Коментари Харесай

Зрелостниците трябва да подадат заявления какви матури ще полагат

Полезна информация за дванадесетокласниците и техните родители. До 21 февруари всички зрелостници би трябвало да подадат заявки какви матури ще поставят.

Особено значимо е да дефинират каква ще бъде втората им наложителна матура, която е по профилиращ предмет.

На първо четене в Народното събрание беше призната и смяна в Закона за учебното обучение, съгласно която оценките от матурите ще могат да се покачват.

В столичното 30-о учебно заведение сега събират заявките на какви матури ще се явят учениците им. Срокът е от 6 до 21 февруари.

Първата наложителна матура е по български език и литература. Втората по профилиращ предмет, който се учи в 11-и и 12-и клас. Тук това са биология, химия, география, испански, немски, британски.

" И това дефинира най-често и в последните години към този момент като традиция избора на втори предмет за полагане на ДЗИ. В две трети от учениците това е предметът британски език ", съобщи Атанаска Рейха, шеф на 30-о СУ " Братя Миладинови ".

От няколко години британският език е най-предпочитаната втора матура в столицата.

" Английски език. Защото немският е сложен език, географията ми харесва, само че не ми е толкоз драговолно и британския го притежавам ", разяснява Кремена Калинова, 12-и клас, 30-о СУ.

От предходната година с изключение на двете наложителни и двете спомагателни матури зрелостниците имат опция да положат и два изпита за валидиране на познания по образователен предмет, който не е в дипломата им.

За задачата в учебното заведение до 21 февруари се подава настрана заявление. За явяването на подобен изпит се заплащат 30 лв..

В столицата предходната година към 200 възпитаници валидираха познания. В 30-о учебно заведение такива е нямало, само че в този момент има искащи за валидиране на математиката.

" Със сигурност ми би трябвало за кандидатстването. Аз желая да аплайвам " Софтуерно инженерство ", а в самата тапия матурата я нямам, защото не съм такава паралелка ", добави Цветан Веселинов, 12-и клас, 30-о СУ.

Оценките от тези изпити се записват в уверение, а не в дипломата и се употребяват за кандидатстване във висши учебни заведения. Така ще бъде и с нарасналите оценки от матурите.

На първо четене Народното събрание одобри в границите на една година от провеждането на матурата зрелостниците да могат еднократно да покачат оценката си, в случай че е друга от двойка.

" То не е нова тапия, а спомагателен документ, който удостоверява по-високата, вероятно, оценка. То е обвързано най-много с желанията за вход във висшите образователни заведения, в случай че там им е нужна по-висока оценка, с цел да бъдат конкурентни ", съобщи Ваня Кастрева, шеф на РУО-София.

" Тази алтернатива разрешава ученикът да е малко по-спокоен. Дори да знаем някои неща от време на време просто забравяме от терзание или не ни идва на момента. Така че, да, мисля, че е невероятна алтернатива ", сподели още Веселин Симеонов, 12-и клас, 30-о СУ.

Очаква се смяната да бъде призната и на второ четене, за се посочи механически по какъв начин тъкмо учебните заведения ще организират изпитите за повишение на оценките.

Тази година наложителната матура по български език и литература е на 17 май. Втората матура и държавният изпит по професионална подготовка са на 20 май.

Двете спомагателни матури плюс изпитите за валидиране на познания ще са сред 22 и 31 май.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР