Полезащитните пояси от ясен в части от Добруджа съхнат, а

...
Полезащитните пояси от ясен в части от Добруджа съхнат, а
Коментари Харесай

Лесовъди: Полезащитните пояси от ясен в Добруджа съхнат

Полезащитните пояси от явен в елементи от Добруджа съхнат, а процесът обгръща от ден на ден територии от житницата на страната. Това регистрираха лесовъди по време на заседание с специалисти от Регионалната дирекция по горите-Варна и Североизточното държавно дружество.

Проблемът се появил преди 2 години на територията на Балчик. Миналата година там част от засегнатите пояси бяха изсечени, само че в този момент съхнат ясените и в Държавното горско стопанство - Генерал Тошево. Това се дължи на няколко типа вредители по дърветата и на високо вирулентен патоген, изолиран в Румъния и Сърбия, откриха учени след проучване на засегнатите площи. На 1 юни екип от Института по гората при Българска академия на науките ще направи нов мониторинг, оповестиха от СИДП.

Експертите приканват за бързо решение, защото полезащитните пояси са значими за опазването на почвата от ерозия и за задържането на влага в посевите. Заради климатичните промени се постанова част от типовете да бъдат сменени с по-сухолюбиви и то в границите на година след премахването на изсъхналите дървета, като за задачата би трябвало да бъдат обезпечени средства, считат лесовъдите от Североизтока.

Снимката е илюстративна
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР