Полетните записващи устройства, наречени черни кутии“, се появяват в самолетите

...
Полетните записващи устройства, наречени черни кутии“, се появяват в самолетите
Коментари Харесай

От това лято всички нови автомобили в Европа трябва да имат „черна кутия“

Полетните записващи устройства, наречени „ черни кутии “, се появяват в самолетите през 60-те години на предишния век. Всъщност това са устройства с блестящо оранжев цвят, с цел да се откриват по-лесно. По-късно тази година „ черните кутии “ ще станат наложителни за всички нови коли, продавани в Европейския съюз.

От месец юли 2024 година всички новорегистрирани коли в Европейския съюз би трябвало да бъдат общоприетоо оборудвани със Event Data Recorder. Това условие се отнася за леките коли от клас М1, в които с изключение на мястото на лидера могат да се настанят до осем пътнически места. Освен това товарните коли, класифицирани като клас N1, в това число пикапи и микробуси с тегло не повече от 3500 кг, също ще би трябвало да бъдат оборудвани с автомобилния еквивалент на черната кутия.

Тези устройства би трябвало да оказват помощ на управляващите да схванат какво тъкмо се е случило при пътнотранспортно произшествие. Устройството записва избрани параметри за къс интервал от време – пет секунди преди конфликта и 0,3 секунди след удара.

Според документите, предоставена от Европейската комисия, EDR записва и съхранява следните данни: скорост, прекъсване, състояние и надолнище на автомобила на пътя, както и реакцията на вградените системи за сигурност. Освен това EDR проучва дали е задействана системата за незабавни повиквания. Towa е eCall, която стана наложителна в Европейски Съюз през април 2018 година EDR би трябвало да съхранява информацията „ с високо равнище на акуратност и да подсигурява целостта на данните “. Устройството съхранява информацията за марката и модела на автомобила, както и за конфигурираното съоръжение.

EDR е интегрирана в блока за ръководство на въздушните възглавници и не може да се деактивира. Тя се започва автоматизирано при задействане на въздушните възглавници и обтегачите на защитните колани. Освен това системата стартира да записва, когато интензивният похлупак на транспортното средство се издърпа или когато скоростта се промени напречно или надлъжно с повече от 8 км/ч в границите на 0,15 секунди.

Данните се дават единствено на способените органи като помощно средство в процеса на възобновяване на произшествието. Информацията може да бъде получена посредством OBD интерфейса, само че в случай че портът е погубен при произшествието, информацията би трябвало да бъде налична непосредствено от черната кутия.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР