Полетите на Wizz Air от София до Бари и от

...
Полетите на Wizz Air от София до Бари и от
Коментари Харесай

Wizz Air отмени полети до Бари, но обеща да компенсира пътниците, закупили билети

Полетите на Wizz Air от София до Бари и от Бари до София на 2 юли 2022 година са анулирани заради механически проблеми на самолета, а не заради кадрови проблеми. Това оповестиха за TravelNews от самолетната компания. " Wizz Air откровено се извинява на всички наранени пасажери за породеното стеснение, само че сигурността на нашите клиенти и екипаж е наш приоритет номер едно “, разясниха от превозвача.

Авиокомпанията поставя оптимални старания, с цел да компенсира пасажерите и да им предложи различни варианти, тъй че да могат да пътуват. Те включват избор от различни полети с Wizz Air, цялостно възобновяване на сумата или 120% заем в техния WIZZ акаунт (обработват се в границите на една седмица).

Въпреки че всяка анулация на полет е извънредно неприятно събитие, значимо е да отбележим, че по-голямата част от полетите на WIZZ Air се извършват по проект, като над 100 000 пасажери доближават до мечтаните дестинации всеки ден. Авиокомпанията е мощно ангажирана с разширението на своите интервенции на български пазар и от 1 юли разпредели спомагателен аероплан от външен снабдител към своята база в София, с цел да може да консолидира локалните интервенции и да отговори на възходящото лятно търсене на пасажерите.

Нискотарифната самолетна компания Wizz Air зарязала пасажери в събота на Летище София, които е трябвало да летят за Бари в Италия. Същото е сторила и с българи, които са били в Бари и е трябвало да се приберат у нас, оповестиха за TravelNews пострадали пасажери, които са сезирали Комисията за отбрана на потребителите. Полетите са анулирани без предварителна информация. " Тръгнахме за Летище София в 4 часа сутринта в събота, като тъкмо пътувахме в таксито и получихме известие, че е анулиран плануваният полет за 6 часа. Нямаше нищо повече като информация дали ще се реализира същият ден или на идващ “, разяснява клиент на самолетната компания.

За двата полета е имало и групи на туроператори и на туристически сътрудници. Те са се обединили и са реагирали, като са обезпечили под наем полет на European Air Charter да извози пасажерите. " Ние имахме за отиване 60 индивида и за връщане друга група 60 индивида. С поддръжката на Еuropean Air Charter пуснахме незабавно обособен чартър и се погрижихме за пасажерите, закупили пакети през нас и нашите сътрудници “, разяснява Георги Пасев, маркетинг управител на туроператора " Абакс “ и член на Сдружението на туроператорите и туристическите сътрудници " Обединение Бъдеще за туризма “ (ОБТ). Павлина Русева, член на УС на ОБТ, също е оказала цялостна поддръжка на клиенти и сътрудници. " Нито за момент нямаше клиент, който да се тормози от липса на информация, а реакцията е образец за целия отрасъл “, акцентира Русева. Според нея по този начин ще се върне доверието в сектора. През последните седмици други туроператори не са реагирали по този метод, а са зарязали клиентите си, което се отразява на имиджа на целия отрасъл.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР