Полетът през света от Европа до дестинация като Австралия отнема

...
Полетът през света от Европа до дестинация като Австралия отнема
Коментари Харесай

Свърхзвуков самолет на водород съкращава до 4 часа полетите от Европа до Австралия

Полетът през света от Европа до дестинация като Австралия лишава към 20 часа с елементарен пътнически аероплан.

Стартираща швейцарскакомпания обаче желае да редуцира времето за пътешестване до малко повече от четири часа - с хиперзвуков пътнически аероплан, задвижван с водород.

Destinus тества своя първообраз на аероплан през последните няколко години, като в края на 2022 година разгласи сполучливи тестови полети на втория си първообраз - Eiger.

Сега компанията разгласи присъединяване си в стратегия, ръководена от Министерството на науката на Испания, като част от проектите на испанското държавно управление за създаване на свръхзвукови полети, задвижвани с водород.

Агенцията, която управлява програмата на министерството, Centro para el Desarrollo Tecnológico e Industrial, избра плана като стратегическа самодейност в границите на своя Plan de Tecnologías Aeronáuticas (PTA).

Проектът е с обща настояща инвестиция от 12 милиона евро и в него вземат участие компании и софтуерни центрове, както и испански университети.

" Радваме се, че ни бяха отпуснати тези безплатни средства, изключително тъй като те са явен знак, че Destinus е в унисон със стратегическите линии на Испания и Европа за развиване на водородните полети ", съобщи Давиде Бонети, вицепрезидент по бизнес развиване и артикули на Destinus.

" За дълбокотехнологични компании като нас достъпът до тези фондове на Европейски Съюз за възобновяване е от значително значение за осъществяване на авангардни изследвания и ускорение на нововъведенията, нужни за реализиране на конкурентоспособност в международен мащаб. С тези безплатни средства решенията на атомна основа за аеронавигационна подвижност ще бъдат една стъпка по-близо до превръщането им в действителност ".

От Франкфурт до Сидни за 4 часа и 15 минути

Водородната енергетика е обект на голям брой проучвания и разработки, като последователите ѝ акцентират нейните екологични качества, защото главните странични артикули от изгарянето на водорода са топлота и вода.

Количеството генерирана топлота съставлява предизвикателство при проектирането. Изследователи от университета RMIT в Мелбърн неотдавна създадоха 3D принтирани катализатори, които съгласно тях могат да зареждат хиперзвуковия полет и да работят като охлаждащ сътрудник за битка с рисковата топлота, генерирана при полет на самолети със скорост пет пъти по-висока от скоростта на звука, което е към 6100 км/ч.

При тези скорости бъдещите търговски самолетни компании ще могат да летят сред Лондон и Ню Йорк за към 90 минути.

Швейцарската компания Destinus твърди, че с помощта на неговата технология полетът от Франкфурт до Сидни ще трае единствено 4 часа и 15 минути, а не 20 часа, до момента в който полетът от Франкфурт до Шанхай ще лишава 2 часа и 45 минути, което е с осем часа по-кратко, в сравнение с лишава това пътешестване сега.

През юни 2022 година Destinus си партнира с испанския производител на мотори ITP Aero, с цел да създаде оборудване за изпитване на водородни мотори. Безвъзмездната помощ от испанското държавно управление ще финансира построяването на изпитателен център покрай Мадрид, където ще бъдат тествани водородните мотори с въздушно дишане.

Втори план за безплатни средства в размер на 15 млн. евро ще финансира проучвания на аспекти на задвижването с течен водород.

Проектът е част от устрема на Испания да заеме водеща позиция в създаването и производството на подвижност въз основата на водород в редица браншове. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР