Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е

...
Полетът е продължил над пет часа, като Лавров вече е
Коментари Харесай

Руските медии: Самолетът на Лавров е заобиколил България заради Захарова на борда

Полетът е траял над пет часа, като Лавров към този момент е в Скопие

Самолетът с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров е прелетял на път за столицата на Република Северна Македония Скопие над територията на Турция и Гърция, само че не над България, както се е предполагало, съобщи съветската организация ТАСС. Тя се базира на данни на профилирания уебсайт за следене на полети " ФлайтАуеър " (FlightAware). Полетът е траял над пет часа, като Лавров към този момент е в Скопие за министерската среща на ОССЕ, предава сътрудник на ТАСС.

След искане от страна на Република Северна Македония бе обещано позволение за прехвръкване на самолета на съветския външен министър Сергей Лавров през българското въздушно пространство, бе съобщило Министерството на външните работи на Република България по отношение на постъпили медийни запитвания.

В изказване на Министерство на външните работи на България беше казано, че въз основа на постъпило искане от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, в качеството ѝ на настоящ ръководител на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за 2023 година и уредник на 30-ото съвещание на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на 29 ноември - 1 декември 2023 година, за обезпечаване на позволение за прехвръкване на делегациите за присъединяване в идния Съвет на министрите на ОССЕ, Министерство на външните работи на Република България даде позволение за реализиране на полет на Специалния летателен отряд " Россия " през въздушното пространство на Република България за осъществяване на полет за превозване на делегация за присъединяване в интернационалния конгрес.

ТАСС допуска, че повода самолетът на Лавров да не премине през българското въздушно пространство е наличието на представителя на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, която е в санкционния лист според настоящото право на Европейски Съюз.

В изказването на министерството на външните работи на България категорично се упоменава следното: " Даденото позволение се дава за присъединяване в съвещанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от използването на санкционния режим на Европейски Съюз по отношение на него. Даденото позволение не се отнася за членове на делегацията му, които също са глобени лица, според настоящото право на Европейски Съюз, което е категорично упоменато в нотата-отговор на българската страна ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР