„Полагайки клетва, вие започвате един нов период от живота си,

...
„Полагайки клетва, вие започвате един нов период от живота си,
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов участва в ритуал по полагане на военна клетва от курсантите за ВМС и ВМА  

„ Полагайки клетва, вие стартирате един нов интервал от живота си, в който ще има доста компликации и тествания, само че аз желая да ви благодаря, че направихте този избор - да служите във Военноморските сили, да служите в армията на Република България, да служите на България “.

С тези думи се обърна министърът на защитата Красимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместител министър-председател по публичния... към профила към курсантите от „ Випуск 2022 “ за Военноморските сили и „ Випуск 2023 “ за Военномедицинска академия - София, които поставиха военна клетва във Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “ във Варна през днешния ден, 30 септември.

Министър Каракачанов акцентира, че тази клетва не е просто церемониален обред и мотив за празник, а че тя би трябвало да бъде следвана правилно до края на живота. „ Винаги съм казвал, че е елементарно да се служи в обезпечена и добре платена войска, в войска на богата страна. Но аз ви благодаря за избора да служите в една войска, в която има доста проблеми и желая да ви пожелая от все сърце като бъдещи офицери и командири вие да бъдете оня гръбнак, към който се построява и възвръща достолепието на нашите въоръжени сили “, сподели той и пожела на курсантите триумф в образованието и лека работа.

19 курсанти за Военноморските сили - 17 момчета и 2 девойки, както и 19 военни лекари, от които 4 младежи и 15 девойки, поставиха клетва за вярна работа по време на днешния церемониален обред. Курсантите за Военноморски сили ще се образоват по специалността „ Организация и ръководство на военни формирования на тактическо равнище “, разпределени в три специализации: „ Корабоводене за Военноморски сили “, „ Корабни машини и механизми за Военноморски сили “ и „ Военноморски информационни и радиотехнически системи за Военноморски сили “. Те са от градовете София, Варна, Бургас, Велико Търново, Плевен, Добрич, Шумен, Видин и други.

През тази образователна година за първи път в България Медицински университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна, взаимно с Военномедицинска академия – София и Висшето военноморско учебно заведение „ Н. Й. Вапцаров “, оферират опция за образование по компетентност „ Военен доктор “. То ще се организира по едно и също време в трите образователни заведения, в постоянна форма с дълготрайност 6 години.

След приключването на тържествения обред по полагане на клетва министърът на защитата Красимир Каракачанов откри кабинет в катедра „ Експлоатация на флота и пристанищата “ на ВВМУ „ Н. Й. Вапцаров “. Кабинетът „ Такелажно дело “ е предопределен за практическо образование на курсантите за работа с всички типове въжета. Оборудван е със станове, на които се практикува заплитането на въжета, като в него ще се учат и най-често употребяваните морски възли.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР