Полагаме всички усилия да бъде преодоляно огромното забавяне в процеса

...
Полагаме всички усилия да бъде преодоляно огромното забавяне в процеса
Коментари Харесай

Димитър Стоянов: Три години е забавена модернизацията на авиобаза Граф Игнатиево

„ Полагаме всички старания да бъде преодоляно голямото закъснение в процеса на рационализация на авиобаза Граф Игнатиево и през 2024 година базата да получи документ от американската страна, с цел да може да одобри самолетите F-16 BLOCK 70. "

Това съобщи министърът на защитата Димитър Стоянов, който инспектира на място строително-монтажните работи.

Договорът за рационализация на летището е подписан през август 2019 година, само че до есента на 2022 година не е била открита нито една строителна площадка. „ Забавянето е повече от 3 години, които няма по какъв начин да бъдат наваксани за три или шест месеца, само че поставяме всички старания тези периоди да бъдат съкратени ", акцентира министър Стоянов.

Сред аргументите за забавянето на модернизацията са: подписаните контракти от 2020 и 2021 година на инженеринг - планиране и строителство посредством непосредствено възлагане; 100 % предплатени заплащания (по този метод са раздадени към 202 милиона лева); неправилност при установяване на параметрите на заданието, вследствие на което строително-монтажните работи са в пъти повишени по отношение на предстоящите при възлагането на договорите.

Стоянов даде образец за предоставен през 2020 година контракт с предплатено платени 300 000 лева, като след осъществено планиране компанията е показала сметка за 10 млн. лева Този контракт ще бъде преустановен.

Той показа пред медии подхванатите досега дейности: „ Първата строителна площадка беше открита през октомври 2022 година, като досега има подписани 36 контракта. От октомври до в този момент са открити 16 строителни площадки, като следва откриването на още 21. За девет обекта предстоят публични поръчки ", заяви още министър Стоянов. При процедурите, които откриваме, търсим конкурентност и допустимо най-ниски цени. Залагаме 30% предплатено заплащане с банкова гаранция ", подчертава той.

„ Първите два самолета F-16 се чака да дойдат в България при започване на 2025 година Ако инфраструктурата не е издигната и минала сертификация, самолетите ще останат в Съединени американски щати и ние ще плащаме в допълнение за това, че те обслужват нашите самолети и ги поддържат в оперативна подготвеност. Надявам се да не се стигне до там и по тази причина желаеме процесите да бъдат ускорени ", сподели министър Стоянов.

По думите му, в случай че договорът беше изпълнен съгласно в началото заложените периоди, първите самолети трябваше да бъдат в България през февруари - март 2023 година При актуалната обстановка страната ни нямаше да е подготвена за приемането им.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР