Пол Уилън: Бивш морски пехотинец на САЩ, видян във видео в руски трудов лагер

...
Пол Уилън, американец, осъден за шпионаж в Русия, който винаги
Коментари Харесай

Пол Уилън, американец, осъден за шпионаж в Русия, който винаги се е наричал политически заложник, е бил видян във видеозапис за първи път от три години.

Арестуван през 2018 г. в Москва, където е пътувал за сватбата на приятел, бившият американски морски пехотинец е предаден 16-годишна присъда след закрит процес.

Правителството на САЩ определя г-н Уилън като „неправомерно задържан“.

Видеото е заснето в трудов лагер от подкрепяния от Кремъл канал RT.

Въпреки това г-н Уилън отказа да даде интервю.

За семейството му в САЩ и Канада това е първият му поглед от юни 2020 г., когато BBC засне последното му появяване в московски съд.

"Беше хубаво да го видя отново и така да видя как битката остава в очите му. Хубаво е да знам, че Пол остава непокорен", Дейвид Уилън, близнак на Пол, пише в имейл.

Пол Уилън: Бившият американски морски пехотинец все още е в затвора в РусияСАЩ и Русия ще проучат повече обмен на затворници

Във видеото г-н Уилън се вижда да се нарежда с други затворници в двора на затвора, съшивайки промишлено облекло във фабриката на затвора и след това в столовата с тава, пълна със сива изглеждаща храна.

Преди това той е казал на родителите си, че е бил „принуден“ да участва в „пропагандата на Кремъл“. Във видеото, въпреки че изглежда спокоен и дори се усмихва, той ясно казва на снимачния екип, че няма да отговаря на въпроси.

Видеото е заснето през май, но е пуснато едва сега.

Тогава той каза, че персоналът на затвора го е наказал, защото е отказал да бъде интервюиран, хвърлил е вещите си на пода и ги е тъпкал.

Екипажът на RT беше в отдалечения лагер IK-17 в република Мордовия малко след ареста на американския журналист Евън Гершкович в края на март, който доведе до бързото напускане на повечето чуждестранни репортери от Русия.

Без да представи никакви доказателства, Русия обвини кореспондента на Wall Street Journal в шпионаж. Правителството на САЩ бързо го определи също като „неправомерно задържан“.

Висши служители са призовавали многократно двамата мъже да бъдат освободени.

От момента на ареста си Пол Уилън вярваше, че скоро ще бъде разменен с високопоставен руски затворник в САЩ.

В обаждания до мен от затвора през 2020 г. и 2021 г. той обясни, че затова никога не е обжалвал осъдителната присъда. Той винаги беше оптимистичен, убеден, че ще бъде освободен бързо.

Но оттогава бившият американски морски пехотинец Тревър Рийд и американската баскетболистка Бритни Грийнър бяха арестувани в Русия, осъден и след това освободен при размяна на затворници.

Един от освободените от САЩ беше известният руски търговец на оръжие Виктор Бут.

Видеото на RT затвърждава идеята, че Пол Уилън е бил „хвърлен под автобуса" от неговото правителство. Публикуването на доклада след три месеца изглежда като натиск от Кремъл върху правителството на САЩ да направи каквито и отстъпки да търси Русия.

Сега в петата си година като затворник Пол Уелън говори, че се чувства изоставен.

Когато Евън Гершкович беше арестуван по същото обвинение в шпионаж, семейство Уилън почувства, че Пол е „разтърсен както никога досега“, страхувайки се, че ще бъде пренебрегнат отново.

Последните спекулации предполагат, че Кремъл изисква връщането на агенти под прикритие, известни като „нелегални“, арестувани в САЩ и Европа, или руснаци, осъдени за киберпрестъпления .

САЩ и Кремъл потвърждават само, че поддържат връзка.

През юли съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан каза, че правителството му е готово да „направи всичко“, за да върне двамата мъже у дома, но че все още има , няма „ясен път към решение“.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР