Покупките никога не са ми излизали толкова скъпо, тюхка се

...
Покупките никога не са ми излизали толкова скъпо, тюхка се
Коментари Харесай

В Германия става все по-скъпо

" Покупките в никакъв случай не са ми излизали толкоз скъпо ", тюхка се Сара Фридхоф, която следва в Кьолн и таман излиза от супермаркета. „ Една краставица за 99 цента, маслото е над три евро. Цените последователно стават непостижими. “

А краят на поскъпванията въобще не се вижда. Веригата АЛДИ усили цените, хлебарниците също. „ Идва втората вълна поскъпвания, която ще е още по-сериозна “, предизвестява Йозеф Санктйоханзер, ръководител на Съюза на търговците в Германия. Според него нарастванията на цените ще продължат, откакто и по този начин

скочиха с пет % от началото на войната в Украйна поради нарасналите цени на горивата, написа Дойче веле.

Брашно, краставици, марули - всичко нараства

Дори и от едно обикновено хлебче със сирене се вижда какъв брой са нарастнали цените - хлебчето е със седем % по-скъпо, в сравнение с предходната година, сиренето - с 4,7 на 100. При марулите повишаването е 17 %, а при краставиците - цели 30,3 на 100, сочат данните на Федералната статистическа работа.

При другите съществени хранителни артикули ситуацията не е по-различно - растежът в цените на олиото е 28,9 %, при доматите 27 %, при ръженото брашно - 22,5.

„ Засега още караме ненапълно на ресурси “

„ Цените ще продължат да порастват, въпреки и по-бавно “, споделя икономистът Томас Рьоб. Според него те дори са към момента умерено високи, като се имат поради повишените разноски за първични материали, превоз и произвеждане.

„ В момента ненапълно към момента караме на ресурси и тук в страната, и на международния пазар. Украйна обаче ще отпадне трайно като снабдител, енергийните цени ще продължат да се

усилват поради отпадането на Русия, а връзките с Китай пък са нарушени поради тамошните ограничения против ковид. Накратко - никакво възстановяване на ситуацията не може да се чака. “

Експертът предизвестява, че в най-скоро време доста търговци на хранителни артикули ще последват образеца на веригата АЛДИ, която към този момент подвигна цените предходната седмица. Други вериги като РЕВЕ споделят, че сега се сблъскват с огромен растеж в разноските за първични материали, горива и логистика, както и с увеличените цени на производители и снабдители. Това ще ни принуди да вдигнем цените при обособени групи артикули, декларират от РЕВЕ.

На лов за понижения

Сара Фридхоф се интересува от ден на ден от понижени артикули и промоции. " Преди не съм го правила ", споделя студентката. Междувременно тя възнамерява покупките си доста по-внимателно, с цел да не изхвърля никакви храни.

Освен това пазари по-често в края на работното време на магазините, когато пониженията в цените са по-големи.

И след последните нараствания на цените е ясно, че млечните артикули ще нарастнат още повече. „ Цените порастват в мащаби, каквито не съм виждал “, показва Екард Хойзер, началник на Съюза на млечната индустрия в Германия.

Най-евтиното пакетче масло коства в този момент 2,09 евро, което е с 44 % повече спрямо предходната година. „ Предполагам, че цената ще продължи да пораства “, споделя Хойзер.

Инфлацията в Германия доближи рекордно равнище

Всичко това дава отражение на растежа на инфлацията, който за март в Германия е 7,3 %. Толкова високи нива не е имало от Обединението насам - последно подобен растеж е бил регистриран в Западна Германия пред повече от 40 години, по време на войната в Персийския залив.

От Федералната статистическа работа установяват, че един от главните фактори за високата инфлация е повишаването на горивата - с 39,5 % в годишен проект.

Цените на мазута в Германия в последно време са се нараснали повече от двойно, цените на топлоенергията - с 47,4 %, на природния газ - с 41,8 на 100, на електрическата енергия - със 17,7 %.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР