Покупките на частни бункери в САЩ са нараснали с 600%

...
Покупките на частни бункери в САЩ са нараснали с 600%
Коментари Харесай

Как страхът от пандемията изстреля търсенето на частни бункери в САЩ

Покупките на частни бункери в Съединени американски щати са нарастнали с 600% от началото на пандемията, съобщи The New York Post. Притесненията за заразяване с ковид са насочили доста хора към Vivos xPoint в Южна Дакота, създадено от компанията Vivos Group, което се е оповестило за " най-голямата общественост по оцеляване на Земята ", сочат данните на изданието.

Преди ковид, бункерите в xPoint са се продавали на цена от 25 хиляди $ за пространство от малко над 200 кв. м. Освен цената на подземното жилище, жителите заплащат и по хиляда $ годишно за земята и такса за поддръжка на бункера при подписване на дълготрайни контракти за наем.

Разбира се, от началото на пандемията до момента цената на пригодените за живеене бункери се е покачила с съвсем 50% и те към този момент се търгуват против 35 хиляди $ на " апартамент ".
 Луксозни бункери и частни острови - по какъв начин богатите се самоизолират от ковид
Луксозни бункери и частни острови - по какъв начин богатите се самоизолират от ковид

Цените варират от към $500 хил до $2,4 милиона и включват уреди като закрит басейн, фитнес зала и даже стена за катерене

Бункерите във xPoint са издигнати от военните още през Втората международна война, когато са били употребявани за предпазване на муниции. Днес комплексът, изплатен от Vivos, покрива повърхност от над 30 квадратни километра, което е към 75% от размера на Манхатън, а жилищата в тях са свързани с съвсем 200 км. от частни подземни пътища.

Общо бункерите в този комплекс са 574, а потенциалът им е от 10 хиляди души, т.е. xPoint в действителност може да се трансформира в дребен под земята и добре предпазен град. Именно високото равнище на отбрана обаче е съвсем единственото, което компанията обезпечава. Самият комплекс, несъмнено, е издигнат да устоя на бомбардировки, а бункерите се затварят с бронирани стоманени порти. Освен тях, жителите получават електричество, създавано от вътрешен генератор и водоснабдяване. Всичко друго въпреки всичко би трябвало да се набави от външния свят.

Въпреки това през последните няколко месеца търсенето се изстрелва. И макар че към момента Vivos имат 500 непродадени бункера, от компанията показват, че подписват нов контракт за продажба за по един подобен всеки ден.
 Защо богатите крият в подземни бункери Bitcoin за $10 милиарда?
Защо богатите крият в подземни бункери Bitcoin за $10 милиарда?

Мерките за сигурност в трезорите са нечувани

Даже и без рецесията, покупките или изработката на частни бункери не са оригиналност в Съединени американски щати. Първата вълна на подготовката им стартира още през 50-те и 60-те години, когато в разгара на Студената война хората са очаквали, че всеки ден светът е на прага на атомния апокалипсис. Тогава към 200 хиляди американци са подготвили лични бункери.

До през днешния ден броят им е повишен до съвсем 4 млн. души, които в друга степен са подготвили места за оцеляване при положение на рискови обстановки. Това трансформира промишлеността на частните бункери в бранш за милиарди на година.

Но съгласно културния географ Брадли Гарет, в актуалната обстановка този брой има голям капацитет за напредък. " Очаквам 25% от популацията да се приготви в една или друга степен за самостоятелно оцеляване до края на годината ", показва той.

Неговият мироглед се удостоверява и от някои данни. Например държавно изследване от февруари демонстрира, че 19% от американците имат вяра, че световна пандемия или смяната на климата ще доведат до апокалипсис, а 17% към момента чакат човечеството да бъде унищожено в нуклеарна война.

За да отговорят на увеличеното търсене, през годините се появиха доста компании в Съединени американски щати, продаващи или отдаващи чартърен частни бункери. Сред тях са Hardened Structures във Вирджиния бийч, Ванкувър, Northeast Bunkers в Мейн, Atlas Survival Shelters в Тексас и други.
 Паниката от ковид изстреля търсенето на съветски частни бункери
Паниката от ковид изстреля търсенето на съветски частни бункери

Потребителите на Cyberhouse са от развитите стопански системи и набъбнаха с шест пъти

Тази наклонност обаче не се лимитира само до Щатите. През пролетта стана ясно, че жителите на Европа и Азия също се готвят за отбрана с първокласни бункери, създадени от съветската Modern House и инспирирани от пикапа Cybertrunk на Tesla, за които производителят им твърди, че могат да защитят жителите си от всевъзможни външни закани - от пандемия до зомби апокалипсис и атомна война.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР